A tavalyi esztendőhöz képest jelentősen javult az adatvédelmi helyzet, de még mindig sok az indokolatlan adatkiadás.

safe-and-secure-data

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) nyilvánosságra hozta legújabb éves jelentését, ami szerint egy évvel ezelőtthöz képest az IT-óriások jobban védték a felhasználói adatokat a kormányoktól és a titkosszolgálatoktól. Az EFF az idén összesen 26 óriáscéget vizsgált meg hat szempont alapján, ezek között volt az adatok kiadása bírósági végzések alapján, az átláthatósági jelentések készítése, s az, hogy mennyire védik az ügyfeleik jogait például a bíróság előtt és az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában.

A tavalyi jelentésben még az szerepelt, hogy az Apple, a Comcast, Yahoo!, a Verizon és más cégek nem tartották fontosnak az ügyfelekkel kapcsolatos információk minimális szintű védelmét sem. Gyakran például bírósági végzést sem kértek akkor, ha valamelyik titkosszolgálat kikérte tőlük az adatokat. Az idei dokumentumban viszont már az olvasható, hogy mindegyik tesztelt területen komoly előrelépés történt. A legrosszabbul az Amazon, az AT&T, a Comcast és a Snapchat szerepelt, az utóbbi három társaság még mindig bírósági ítélet nélkül ad ki információkat.

Már 2011-ben és 2012-ben is voltak olyan vállalkozások - például a Dropbox, a Twitter, a Google és a LinkedIn -, amelyek teljes vagy többé-kevésbé részletes átláthatósági jelentéseket adtak ki. Az időközben kirobbant PRISM-botrány viszont arra késztetett számos vállalatot, hogy többet tegyenek az adatvédelemért. Idén már az Apple, a Credo Mobile, a Dropbox, a Facebook, a Google, a Microsoft, a Twitter, a Sonic.net és a Yahoo! is példásan megfelelt az összes adatvédelmi követelménynek. Ez tavaly kizárólag egy kaliforniai internetszolgáltatónak, a Twitternek és a Sonic.net-nek sikerült.