Egy amerikai kutatónak nanotechnológia segítségével sikerült hatékonyan hasznosítania az izzószálak felesleges hőkibocsájtását. Ezzel a módszerrel a hagyományos izzók hatásfoka akár 40%-al is megnövelhető.

energiatakarékos volfrámszálas égő

Kép: Ognjen Ilic

A volfrámszálas izzók nemcsak fényt, hanem felesleges hőt is termelnek. Az új kísérleti izzók azonban képesek hasznosítani ezt a hőt saját izzásuk fokozásához, ezáltal sokkal energiatakarékosabbá válik a működésük. A hősugárzás visszaverődik az izzószálra, ezzel a módszerrel akár bizonyos LED lámpáknál is jobb hatásfokot lehet elérni.

Az izzószálas égők mára nemcsak, hogy kimentek a divatból, de betiltásra is kerültek az Európai Unióban. Azonban ez az új találmány újraélesztheti az elavult égőket. Ognjen Ilic az MIT kutatója fejlesztette ki azt a nanotechnológiás bevonatot, amely képes hasznosítani az eddig feleslegesnek tartott hő kibocsájtást.

Az izzószál bevonata képes visszaverni a hősugárzás 80-90%-át így az az izzószál melegítésében hasznosul. A kutatás során nagy kihívást jelentett megtalálni azt a nanostruktúrát, amely képes átengedni a fényt miközben a hőt visszaveri.

A kutató egy a hagyományostól letérő kinézetű izzót hozott létre, a megszokott spirál helyett egy lapos volfrám lapot alkalmaztak. A prototípus nem csak hatékonyabb a hagyományos izzókhoz képest, de jobb fényforrásnak is bizonyult. Az első modell elkészítésekor kizárólag a kivitelezhetőséget tartották szemelőt, így a technológia hatásfoka még tovább fejleszthető.