Az ABB egy Unitrol 1010 típusú kompakt digitális gerjesztés-szabályzó készüléket adományozott az Óbudai Egyetem Automatikai Intézetének. A készüléket Dr. Vajda István az Óbudai Egyetem Automatikai Intézetének igazgatója, egyetemi dékán vette át Mogyorósi Zoltántól, az ABB Kft, divízióvezetőjétől.

ABB adományátadás az Óbudai Egyetem Automatikai IntézeténKép: ABB

Az adományozással a magyar és a svájci ABB az Óbudai Egyetem szakmai oktatási tevékenységét kívánja támogatni. Az ABB célja, hogy a készüléket az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának az Automatika Intézet Villamos Gépek Laborjában a hallgatók a laboratóriumi mérések és a gyakorlatok során használhassák.

Segítségével egy korszerű készülék használatán keresztül ismerkedhetnek meg a szinkrongépekkel, az Unitrolhoz mellékelt szoftvercsomag segítségével a gép viselkedését, villamos paramétereit valós időben követhetik nyomon.

A gerjesztés-szabályzókat jellemzően az erőművekben használják a villamos energiát előállító generátorok teljesítményének szabályzására, amely az UN1000 készülék esetén mikroprocesszoros technikára épülő digitális szabályozás. A generátorok teljesítmény-szabályozása azért fontos, mert a villamos energia rendszerben az energia nem tárolható, de a fogyasztásnak és a termelésnek egyensúlyt kell tartania. Az ABB UNITROL1000-sorozatú gerjesztés-szabályzók jellemzője a kompakt felépítés, az alkalmazás flexibilitása és megbízható működés.

Az Óbudai Egyetem Automatika Intézete automatizálási szakirányán belül kimagasló szintű az elektronika, automatika és az alkalmazott informatika oktatása. Az Intézet számos szakirányú modult kínál, például villamos gépek és hajtások, teljesítményelektronika, épület- és közmű automatizálás, intelligens elektronikai rendszerek, programozható irányítások, járműelektronika valamint robotok, CNC gépek, és szervohajtások.