Az ABB részt vett az elmúlt 100 év legnagyobb Olasz közműfejlesztési projektjében, amely a velencei innovatív védőgátrendszerének kiépítése volt.

abb velencei zsiliprendszer

Kép: ABBcontrolsystems

Az ABB komplett, integrált villamos energiaelosztási és automatizálási rendszert szállít a Mo.S.E. olasz betűszóra keresztelt, a kísérleti elektromechanikus védőgátrendszerhez. A gát feladata, hogy megakadályozza a dagály és a vihar okozta árhullámokat, amelyek évről évre behatolnak a Velencei lagúnába, ezzel elöntve Velence történelmi központját.

Az ABB az automatizálási rendszer szállítására 2015-ben, míg a villamos energiaelosztási megoldásra 2016-ban kapott megbízást. A két megrendelés együttes értéke meghaladja a 38 millió dollárt.

Az ABB a Szolgáltatások és Emberek valamint a Dolgok Internetére épülő innovatív megoldása több mint 50 000 készülék adatjelét fogja kezelni, és összehangolja majd a zsilipkapukból, hajózsilipekből, hullámtörőkből álló teljes árvédelmi rendszer működését, így védve meg a lagúnát az emelkedő tengerszinttől, a téli viharoktól és a tavaszi áradásoktól.

A Mo.S.E. rendszeréhez 78 zsilipkapu tartozik, amelyeket a Velencei lagúna három bejáratánál, a tengerfenékre építenek. A vízzel feltöltött acélkapuk sűrített levegővel 30 percen belül felemelhetők, így pillanatok alatt olyan zárógátat alkotnak, amely hatékonyan ellenáll a lagúna felé tartó, a normál vízszintnél akár három méterrel is magasabb tengerárnak.