A SideArm rendszer a pilóta nélküli repülők egyszerű landolását teszi lehetővé. A repülő autonóm harci eszközöket a levegőben képes „elkapni” az új fejlesztés.

dron elkapó rendszerEgy alig 6 méteres konténerben is elfér – fotó: DARPAtv

A közelmúltban bemutatott eljárás kiállta a próbát, a landoló rendszer többször is sikeresen kapta el a több mint 180 kilogrammos Lockheed Martin Fury UAS nevű robot repülőt. A szerkezet még tesztelés alatt áll de készítői szerint ez még csak a kezdet, a rendszer maximális terhelhetősége ennél sokkal nagyobb, elmondásuk szerint akár egy 400 kilógrammot meghaladó gépet is képes lesz megállítani.

A SideArm elfér egy 6 méter hosszú konténerben, így könnyen szállítható és felszerelhető teherautóra, hajóra vagy akár egy vasúti szerelvényre is. A rendszer ezen kívül a felbocsájtásban is segít, képes megadni a kezdő löketet a gépeknek, melyek így felszállópálya nékül is a magyasba emekedhetnek. Az új eljárás révén a merev szárnyú drónok is egyszerűen landolhatnak külön leszállópálya nélkül, ezzel nagymértékben csökkentve a nehéz terepen való landolás kockázatát.