2019. február 15-től az új Siemens-beszállítóknak meg kell felelniük a kötelező érvényű kiberbiztonsági minimumkövetelményeknek, amelyek fokozatosan lépnek életbe, továbbá az új szerződések egy külön, kötelező érvényű záradékkal egészülnek ki.

Illusztráció – fotó: pexels.com

Ezek a követelmények többnyire a biztonsági szempontból kritikus komponensek/alkatrészek – mint például a szoftverek, a processzorok és a bizonyos típusú vezérlőegységekhez használt elektronikus alkatrészek – beszállítóira fognak vonatkozni. Azoknak a meglévő beszállítóknak, akik még nem felelnek meg a követelményeknek, fokozatosan kell végrehajtaniuk azokat. A cél a digitális ellátási lánc nagyobb mértékű védelme a hackertámadások ellen. Ebben a tekintetben a Siemens követi a Charter of Trust által a kiberbiztonságra vonatkozóan megalapozott irányt.

A követelmények szerint például a beszállítóknak különleges szabványokat, eljárásokat és módszereket kell beépíteniük a termékeikbe és a szolgáltatásaikba. Ennek célja megakadályozni a beszállítóknál – így a Siemens-termékeknél is – előforduló biztonsági réseket és kártevő kódokat. A jövőben a beszállítóknak például rendszeresen maguknak kell biztonsági ellenőrzéseket végezniük, teszteket lebonyolítaniuk és korrekciós intézkedéseket tenniük. A Siemens ezeket a követelményeket saját tevékenységére vonatkozóan is kötelezővé teszi.

„Ez a lépés lehetővé teszi számunkra, hogy holisztikus módon csökkentsük a biztonsági incidensek kockázatát a teljes értékláncban, és ügyfeleinknek nagyobb mértékű kiberbiztonságot biztosítsunk” – mondta Roland Busch, a Siemens igazgatósági tagja, operatív vezérigazgatója és technológiai igazgatója. „Ha minden partnervállalatunk globálisan megalapozza ezeket az intézkedéseket, és azokat a beszállítóival együtt hajtja végre, óriási hatást érhetünk el, és biztonságosabbá tehetjük a digitális világot.”

2018 őszén a Siemens tovább erősítette a hackertámadások visszaszorítására irányuló belső kapacitásait, és átalakította a kiberszervezetét. Világszerte működő hálózatként az új részleg ötvözi az egykor különálló területeket. Ennek eredményeként a Siemens ma már az első nagyvállalat, amely holisztikus megközelítést alkalmaz a kiberbiztonság témájára vonatkozóan.

Az új Siemens-szervezet nemcsak vizsgálja, elemzi és visszaszorítja a hackertámadásokat, hanem új kiberbiztonsági szolgáltatásokat is fejleszt, és a vállalat üzleti részlegeivel együttműködve közösen piacra is viszi ezeket a szolgáltatásokat. A cél, hogy a támadásokra még nagyobb sebességgel és rugalmassággal reagálhassanak. Emellett a vállalat tovább erősítette a kiberbiztonsági vezetőkből álló hálózatát valamennyi régióban és valamennyi részlegnél, akik most Natalia Oropezának, a Siemens vezető kiberbiztonsági tisztviselőjének jelentenek.

A Siemens több, mint 30 éve tevékenykedik a kiberbiztonság terén. Az első kiberbiztonsági csoportja 1986-ban jött létre. A vállalat jelenleg mintegy 1.275 olyan munkavállalót foglalkoztat világszerte, akik kizárólag a kiberbiztonsággal kapcsolatos ügyeken dolgoznak. A részlegek és a régiók többi munkavállalói is hozzájárulnak a vállalat tevékenységeihez a kiberbiztonság terén.