Önkéntes területvédelmi tartalékos központot alakít ki a Honvédelmi Minisztérium Nyíregyházán, az ehhez szükséges ingatlan átadásáról csütörtöki ülésén döntött a nyírségi megyeszékhely közgyűlése.

hmTartalékosok esküsznek – fotó: nepszava.hu

Szabó István honvédelmi államtitkár az ülésen elmondta, tavaly októberben alakult meg Nyíregyházán a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, ennek a katonai csapategységnek, illetve a megye területvédelmi zászlóaljának a parancsnoksága fog a nyírségi nagyváros egyik használaton kívüli iskolaépületébe települni.

A központ feladata sokrétű lesz, az ezredparancsnokság a katonai feladatok mellett toborzási és hadkiegészítési célokat, felkészítési és képzési teendőket lát majd el, emellett lehetőséget biztosít a honvédelmi nevelésben a sport- és kulturális programok szervezésére is – fogalmazott az államtitkár.

Szabó István hozzátette, Nyíregyháza nagyon régi, patinás katonaváros, emellett a település nagyon nyitott a honvédelem ügyére, ezért választották a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre kiterjedő területvédelmi ezred székhelyének. Ezzel a lépéssel visszatért Nyíregyházára a Magyar Honvédség – fogalmazott az államtitkár. A közgyűlés által egyhangúlag elfogadott előterjesztés szerint a korábbi Benczúr Gyula Általános Iskola nyolcezer négyzetméteres épületét 358 millió forintért vásárolta meg a HM az önkormányzattól.

Szabó István az ülést követően az MTI kérdésére elmondta, az ingatlant a magyar állam képviseletében vette meg a minisztérium, ami így az állam tulajdonába, de a minisztérium kezelésébe kerül. Szavai szerint az ingatlan – kisebb felújítás után – teljesen alkalmas területvédelmi központnak, elsősorban adminisztratív munka zajlik majd itt, de a tartalékosoknak kulturális és sportolási lehetőségeket is biztosítanak. Mivel az épület üres, a jegyzőkönyvek aláírása után azonnal elkezdődik az épületek átalakítása, ennek ütemével pedig az ezred megkezdheti az áttelepülést a jelenleg Debrecenben működő állomáshelyéről – tette hozzá.

hnvdForrás: KSH / MTVA / MTI

Az államtitkár megjegyezte, az országban jelenleg több mint nyolcezer tartalékos szolgál, ebből a térségben körülbelül ezer tartalékosa van a honvédségnek. A területvédelmi ezredet és a megyei zászlóaljat tekintve a nyíregyházi ezredparancsnokságon mintegy 140 aktív és szerződéses katona fog szolgálatot teljesíteni.