2020-ban minden eddiginél több pénzt fordít a kormány a biztonságra – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

2016 óta minden évben növelik a kiadásokat – fotó:portfolio.hu

A magyar emberek, Magyarország biztonságát elsősorban a Magyar Honvédség kell, hogy garantálja – szögezte le Németh Szilárd államtitkár, megjegyezve, Magyarország napjainkban Európa egyik legbiztonságosabb országa. Ennek nyomán a 2020-as költségvetésben minden eddigi rekordot megdönt a biztonságra fordítható összeg. A honvédelmi költségvetés 103 milliárd forinttal, mintegy 20 százalékkal nő az ez évihez képest.

Németh Szilárd közölte: a 616 milliárd forintos honvédelmi költségvetésből folytatják a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megkezdett fejlesztéseit. Mint elmondta, a teljes keretből 216 milliárd forint jut a fejlesztésekre. Ez tartalmazza többek között a Gripenek költségeit, a további helikopter-beszerzéseket, a szárazföldi haderőnem fejlesztéseit, köztük harckocsik, vállról indítható páncéltörők beszerzését, továbbá a "digitális katona" program keretén belül további egyéni felszerelési fejlesztéseket – fejtette ki.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy nem csak a rendvédelmi, hanem a honvédelmi ágazatban is folytatódik a béremelés 2020-ban. Ennek részleteiről a kormány még a nyáron dönt – közölte Németh Szilárd, aki emlékeztetett: a magyar katonák illetménye 2019-re átlagosan 50 százalékkal emelkedett az elmúlt években.