A személyes adatok védelmére hivatott bizottság Bulgáriában 5,1 millió levás (mintegy 2,5 millió euró) bírságot szabott ki az adóhivatalra, miután június végén egy hackertámadás során 5,1 millió adófizető adatait szerezték meg a hivataltól, az adóhivatal fellebbez a döntés ellen.

Illusztráció – fotó: Shutterstock

A közszolgálati rádiónak Venciszlav Karadzsov, a bizottság elnöke elmondta, hogy a bírság a maximálisan kiszabható összeg egynegyede. Korábban a pénzügyminiszter azt mondta a bírságot az adóhivatal saját forrásaiból fizeti majd meg, nem az adófizetők pénzéből. A hivatal illetékesei pedig kilátásba helyezték, hogy a támadás végrehajtóitól próbálják megszerezni az összeget, akik ellen kártérítési pert indítanak. A fellebbezésben az adóhatóság arra hivatkozik, hogy bűncselekmény áldozatai. Az adatok annak ellenére jutottak ki a hivatal szervereiről, hogy mindent megtettek a rendszerek védelme érdekében.

Az adóhatóság a jövő héttől teszi lehetővé az érintetteknek, hogy ellenőrizzék, milyen személyes adataikhoz juthatott hozzá a 20 éves hacker, illetve a támadásban a gyanú szerint részt vevő cég két vezetője, akik ellen büntetőeljárás folyik. A gyanúsítottak tagadják, hogy ők szervezték volna a támadást. Az eddigi információk szerint személyi számok és személyigazolvány-számok, illetve más adatok kombinációjához jutottak hozzá az adóhivatal szervereit feltörők.

Még júliusban a belügyminiszter azt közölte: a támadók egy orosz szerverről küldött elektronikus üzenetben értesítették tettükről a bolgár hírforrásokat. Az e-mailben a WikiLeaks kiszivárogtató oldalt alapító Julian Assange szabadon engedését követelték. Vladislav Goranov pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány segítséget kért az Európai Unió kiberbiztonsági ügynökségétől. Egy bolgár kiberbiztonsági szakértő IT-Csernobilnak nevezte az eseményt, amelyhez hasonló először fordult elő Bulgáriában.