Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal egységeként működő szervezet a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995-ös törvény hatálybalépésekor lett önálló nemzetbiztonsági szolgálat.

NBSZ épület - Fotó: NBSZ

Az 1996. március 27-én létrejött NBSZ az elmúlt negyedszázad során "folyamatosan proaktívan reagált a bekövetkezett technológiai-társadalmi változásokra, feladatköre a társadalmi elvárásoknak megfelelően és a technológiai fejlődést követve bővült" - fogalmaztak. Kiemelték: szakszolgálat napjainkban jelentős szerepet tölt be az elektronikus információbiztonsági szervezetrendszerben is.

Az NBSZ feladatrendszere négy nagy területet foglal magába. Az NBSZ feladata, a titkos információszerzés eszközrendszerének professzionális alkalmazása, továbbá szakértői tevékenységet és az okmánybiztonsággal kapcsolatos hatósági feladatokat is ellátnak.

Az NBSZ biztosítja a minősített adatok védelmével és kezelésével, a minősített adatot kezelő elektronikus rendszerekkel és a rejtjeltevékenységgel összefüggő engedélyezési, ellenőrzési, valamint a minősített adatot kezelő gazdálkodó szervezetek tekintetében a telephelyi iparbiztonsági hatósági tevékenységet.

Továbbá a létfontosságú, a nemzetbiztonsági védelem alá eső, valamint az állami és önkormányzati szervek elektronikus információs rendszerei védelmének támogatása (eseménykezelés, biztonsági irányítás, sérülékenység-vizsgálat), és az elektronikus információbiztonsági hatósági feladatok végrehajtása is az NBSZ feladatai közé tartozik - olvasható közleményükben.