STRETCH-t úgy tervezték meg, hogy biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye a raktári műveleteket.

StretchStretch - Fotó: Boston Dynamics

A Boston Dynamics, a mobil robotika globális vezetője, felfedte Stretch-et - a vállalat új dobozmozgató robotját - amelynek célja a rugalmas automatizálási megoldások iránti növekvő kereslet kielégítése a logisztikai iparban. Ez a debütálás a vállalat hivatalos belépését jelenti a raktárak automatizálásba, amely egy gyorsan növekvő piac, amit az e-kereskedelem iránti megnövekedett kereslet táplál.

Stretch a Boston Dynamics első kereskedelmi robotja, amelyet kifejezetten raktári létesítményekhez és disztribúciós központokhoz terveztek, melyek elemzők szerint világszerte több mint 150.000-en vannak. A többcélú mobil robotot számos olyan feladat megoldására tervezték, ahol gyors dobozmozgatásra van szükség, amit először a teherautók kirakodásának, majd pedig a megrendelések összeállításának lehetőségével bővítettek. Stretch technológiája a Boston Dynamics több évtizedes robotikai fejlesztéseire építve létrehozott egy rugalmas, könnyen integrálható megoldást, amely bármely raktárban működőképes, növelve az áruk áramlását, javítva az alkalmazottak biztonságát a fizikailag nehéz feladatoknál és csökkentve a drága fix automatizálási költségeket.

A robot kicsi, minden irányban mozgó alapja lehetővé teszi Stretch számára, hogy a rakodókban navigáljon, szűk helyeken manőverezzen és alkalmazkodjon a változó létesítmény-elrendezéshez, így nincs szükség drága, rögzített automatizálási infrastruktúrára. Egyedi kialakítású, könnyű karral és fejlett érzékelőkkel és vezérléssel ellátott intelligens "okosmarkolóval" van felszerelve, amely sokféle dobozos és zsugorfóliás helyzetet képes kezelni. Stretch magában foglalja a Boston Dynamics számítógépes érzékeléstechnológiáját is, amely lehetővé teszi a dobozok egyszerű azonosítását, minden ügyfél számára kiterjedt képzés nélkül. Érzékelő rendszere a pick & place tevékenységgel párhuzamosan működik, lehetővé téve a magas pakolási arányt.

A hagyományos raktárautomatizálási megközelítések a rögzített infrastruktúra telepítésére vagy a mobil robotok árugmozgatására hagyatkozik, azonban küszködnek a termelékenységi követelmények teljesítésével, hogy vonzó befektetés kínáljanak a raktárak üzemeltetői számára. Ezzel szemben Stretch könnyebb utat kínál a logisztikai szolgáltatóknak az automatizálásban azáltal, hogy a meglévő raktárhelyiségekben és műveletekben képes dolgozik, anélkül, hogy költséges újrakonfigurálást vagy új fix infrastruktúrába történő beruházást igényelne.

"A raktárak küzdenek a gyorsan növekvő kereslet kielégítésével, mivel a világ inkább az áruk időben történő kézbesítésére támaszkodik" - mondta Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója. „A mobil robotok lehetővé teszik az anyagok rugalmas mozgatását és javítják az alkalmazottak munkakörülményeit. Stretch a Boston Dynamics mobilitás, érzékelés és manipuláció terén elért eredményeit ötvözi a legnagyobb kihívást jelentő, sérülésekre hajlamos esetkezelési feladatok megoldására, és izgatottan várjuk, hogy munkába állíthassuk. "

A Boston Dynamics jelenleg a 2022-es kereskedelmi bevezetése előtt ügyfeleket keres, hogy teszteljék Stretch-et teherautó-kirakodási pilot projektekkel. Az érdekelt felek a www.bostondynamics.com/stretch oldalon jelentkezhetnek Stretch korai alkalmazási programjához való csatlakozásra.