Emberi irányítás nélkül képes feladatot végezni a CollMot Kft. új prototípus fejlesztése, az önellátó drón munkaállomás és annak okos repülő eszköze. Az önellátó drónok munkavégzésével a repülő eszközök által nyújtott szolgáltatások teljesen új korszaka indulhat.

Illusztráció - Fotó: Goh Rhy Yan

A repülő robotok (drónok) ugrásszerű népszerűségnek örvendő sokoldalú eszközök, melyek az alkalmazások széles skáláját hódították meg pár év alatt a légifotózástól és filmezéstől kezdve méréstechnikai alkalmazásokon át akár a csomag- és utasszállításig. A drónok használatának erős korlátozó tényezője a szakképzett technikai személyzet állandó jelenlétének szükségessége és az automatizáció alacsony foka.

A 2015-ben az ELTE drónrajos kutatási sikereire (https://hal.elte.hu/drones/) létrehozott startup, a CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft. mostanra a hazai rendezvényeken is egyre gyakrabban látható drón fényshow-iról lett ismert (https://collmot.com/). A drónrajok automatizációjával foglalkozó cég jelen projektjében szakképesítés nélkül használható önellátó drón munkaállomás és a kapcsolódó működtető szoftver létrehozását tűzte ki célul.

A drónok automatizálása nem csak a repülés alatti önálló döntéshozatalt jelenti, hanem az eszköz teljes életciklusának emberi beavatkozás nélküli működtetését. Ebbe beletartozik a drón felszállás előtti önellenőrzése, a repülésre alkalmas környezet (időjárási körülmények, szabad légtér, szabad terep) előzetes felmérése, a repülés utáni adatletöltés és adatfeldolgozás, az akkumulátorok újratöltése és a folyamatos rendelkezésre állás a következő programozott vagy új igényre fellépő feladathoz.

Önellátó drón munkaállomással az alkalmazások széles skálája nyílik meg, például építkezések, telephelyek, védendő objektumok állandó drónos felügyelete, nap-, szél-, hő vagy atomerőművek felügyelete, rendszeres mezőgazdasági, természetvédelmi, vízügyi vagy egyéb légifelvételezés, telepített drónos meteorológiai és légszennyezés mérés, vagy akár repülőtér- és határvédelmi feladatok.

A "Kültéri önellátó drón munkaállomás" az NKFIH pályázati alapból megvalósult projekt (https://dock.collmot.com/hu/). Az elkészült prototípus teszteléséhez és alkalmazásspecifikus termékesítéséhez a CollMot Kft. várja az érdeklődő partnereket!