Az energiaköltségek növekvő hatása a nyereségességre azt jelenti, hogy az energiahatékonyság egyre nagyobb prioritást élvez, ugyanakkor a költségek és a leállási idő jelentős akadályai a beruházásoknak.

Fotó: ABB

Egy új felmérés szerint a globális ipar a következő öt évben felgyorsítja az energiahatékonyságba történő beruházásait, mivel a Net Zero felé vezető verseny egyre intenzívebbé válik. Az energiahatékonysági beruházásokról szóló 2022. évi felmérés az ENSZ nemrégiben közzétett jelentése nyomán készült, amely az országok összehangolt fellépésére szólít fel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának gyorsabb csökkentése érdekében.

A Sapio Research által végzett globális felmérés 13 ország 2294 vállalatát célozta meg, amelyek mérete 500-tól 5000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatig terjedt. A felmérés a legfrissebb képet nyújtja arról, hogy az iparágak világszerte hogyan tervezik az energiahatékonysági intézkedésekbe történő beruházásokat a Net Zero elérése érdekében. A legfontosabb megállapítás, hogy a vállalatok több mint fele (54 százalék) már most is beruház, míg 40 százalékuk idén tervez energiahatékonysági fejlesztéseket.

"A jelentős népesség- és gazdasági növekedés kritikus mértékben felgyorsítja az éghajlatváltozást, ha a kormányok és az ipar nem fokozzák erőfeszítéseiket. A növekvő urbanizáció és a növekvő geopolitikai feszültségek szintén még kritikusabbá teszik az energiabiztonságot és a fenntarthatóságot" - mondta Tarak Mehta, az ABB Motion elnöke. "Az energiahatékonyság javítása alapvető stratégia e potenciális válságok kezeléséhez. Ezért a felmérés által kiemelt beruházások felgyorsulása pozitív hír."

Különösen az ipari motoros rendszerek rejtenek hatalmas potenciált az energiahatékonysági intézkedések terén. A felmérésben részt vevők csaknem kétharmada korszerűsíti berendezéseit a legjobb hatékonysági osztályba tartozó berendezésekre, például a változó fordulatszámú meghajtók által vezérelt, nagy hatékonyságú villanymotorokra.

A jelentés az aggodalomra okot adó területeket is kiemeli. A válaszadók fele a költségeket jelölte meg az energiahatékonyság javításának legnagyobb akadályaként, 37 százalékuk pedig az állásidőt tartotta akadályozó tényezőnek. Szintén aggasztó, hogy a válaszadóknak csak 41 százaléka érezte úgy, hogy az energiahatékonysági intézkedésekkel kapcsolatban minden szükséges információval rendelkezik.

"Alapvető fontosságú, hogy az érdekeltek az egész iparágban megértsék, hogy a Net Zero nem feltétlenül jelent nettó költséget. A beszállítóknak és a kormányoknak egyaránt szerepük van annak az üzenetnek a népszerűsítésében, hogy az energiahatékony technológiák alkalmazása gyors megtérülést biztosít, miközben csökkenti a CO2-kibocsátást. A lényeg az, hogy az energiahatékonyság jó az üzletnek és jó a környezetnek" - mondta Mehta.

További fontos tanulságok a felmérésből:

  • A válaszadók arról számoltak be, hogy éves működési költségeik átlagosan 23 százalékát az energiafelhasználás teszi ki.
  • Tízből kilenc válaszadó jelezte, hogy az emelkedő energiaköltségek legalább kisebb mértékben, több mint fele (53 százalék) pedig közepes vagy jelentős mértékben veszélyeztetik a nyereségességet.
  • Annak ellenére, hogy a költségek jelentős akadályt jelentenek az energiahatékonyság javításába történő beruházás előtt, a költségmegtakarítás volt a beruházás legfontosabb oka (59 százalék).

Energiahatékonysági mozgalom

A felmérés az ABB által 2021-ben indított, több érdekelt felet érintő kezdeményezés, az #energyefficiencymovement részeként készült. A mozgalom összhangban van a vállalat Fenntarthatóság 2030 stratégiájával, amely vállalja, hogy támogatja az ABB ügyfeleit abban, hogy 2030-ig együttesen évi 100 megatonnával csökkentsék CO2-lábnyomukat, ami megfelel annak, hogy évente 30 millió belső égésű autót távolítsanak el az utakról. Az Energiahatékonysági Mozgalom célja tehát a figyelemfelkeltés és a cselekvés kezdeményezése az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. A vállalatokat felkérik, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és tegyenek nyilvános kötelezettségvállalást, hogy ezzel másokat is cselekvésre ösztönözzenek.

 

További információ: https://www.energyefficiencymovement.com/en/

A 2022-es energiahatékonysági beruházási felmérés itt érhető el.

 

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársa garantálja.