„Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, és azzal, hogy újabb lépést tettünk a hosszú távú árréscélunk felé. Annak is örülök, hogy jól haladunk az Accelleron önálló vállalkozássá alakításával és a tervezett svájci tőzsdei bevezetéssel.”  - Björn Rosengren, CEO

Vezérigazgatói összefoglaló

Örülök, hogy sikerült 15,5%-ra javítanunk a működési EBITA marzsot. A csapataink a szigorú árképzési politika következetes alkalmazásával és a magasabb volumenek elérésével sikeresen ellensúlyozták az olyan inflációs hatásokat, mint az alapanyagköltségek és a fuvardíjak növekedése. A Folyamatautomatizálás üzletágunk az előző évhez képest 180 bázispontos javulást ért el az árrés terén. Elégedett vagyok az Energetika, és Hajtások üzletágak teljesítményszintjével is, bár esetükben az árrések csökkentek a tavalyi magas szinthez képest.

A Robotika és Gyártásautomatizálás az a terület, amely a működési teljesítmény tekintetében elmaradt a tervezett szinttől; a gyengébb teljesítményt a kínai egészségügyi zárlatok és a félvezetőhiány miatt jelentősen megnehezített ügyfélszállítások váltották ki. Emellett a „Corporate and Other” („Vállalati és Egyéb”) költségszegmensben az eredményeket a vártnál alacsonyabb költségek is támogatták, beleértve a vártnál hamarabb megvalósult ingatlanértékesítéssel és egy régi, „megörökölt” projekt befejezésével kapcsolatos, mintegy 60 bázispontos pozitív árréshatást.

A működési eredmény számait vizsgálva megállapítható, hogy az körülbelül 250 millió dollár értékű, az összehasonlíthatóságot befolyásoló tételeket tartalmazott. Ezek közé tartozik a korábban említett 195 millió dolláros költség, amely abból keletkezett, hogy megszüntettük a legnagyobb megörökölt, nem az alaptevékenységünk körébe tartozó, magas projektkitettséget jelentő, teljeskörű vonatretorfit üzleti tevékenységet. Tartalmazza továbbá az orosz piacról való kivonulással kapcsolatos döntésünk pénzügyi hatását, amelyet az Ukrajnában zajló háború és a kapcsolódó nemzetközi szankciók hatása váltott ki. Megkezdtük a fennmaradó oroszországi tevékenységeink felszámolását. Ez 57 millió dolláros költségetjelent, amelyből 23 millió dollár a harmadik negyedévben fogja befolyásolni a cashflow-t.

A mérleg robusztus, bár az előző év azonos időszakához képest a folytatódó tevékenységekből származó cash flow 385 millió dollárra csökkent, főként a nettó forgótőke magasabb felhalmozódása miatt. Ennek ellenére folytattuk részvény-visszavásárlási programunk végrehajtását, és közvetlenül a második negyedév zárása után sikeresen teljesítettük azt az ígéretünket, hogy az Energetikai Hálózatok divízió eladásából származó bevételéből a fennmaradó 1,2 milliárd dollárt – a teljes 7,8 milliárd dollárból – visszaadjuk a részvényeseknek. Most folytatni fogjuk, 3 milliárd dollárig, a jelenleg zajló visszavásárlási programunk végrehajtását is.

A pénzügyi piacok volatilitása miatt úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk az E-mobilitás divíziónk tervezett IPO-ját. Figyelni fogjuk a piaci feltételeket, és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a SIX Swiss Exchange-re történő bevezetés mellett, amikor a piaci feltételek ehhez adottak lesznek. Eközben a három évvel ezelőtti megalapozó szakaszban eszközölt  beruházásra építve az E-mobilitás csapata elhatározta, hogy ellenőrző mértékű részesedést szerez a Numocityben, amely Indiában az elektromos járművek töltésének vezető digitális platformja.

Ez a megállapodás lehetővé teszi az E-mobilitásnak, hogy kihasználja a regionális lehetőségeket a két- és háromkerekű járművek, személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek töltési megoldásai iránti növekvő keresletből. A második negyedév zárása után úgy döntöttünk, hogy leválasztjuk az Accelleron üzleti egységet (a korábbi Turbófeltöltés divíziót), és a rendkívüli közgyűlés jóváhagyásától függően, október 3-án, a SIX Swiss Exchange-re tervezzük bevezetni. Ezt örömmel tesszük, mivel egyúttal lehetővé teszi a részvényesek részére, hogy realizálják az Accelleron teljes értékét, az ABB számára pedig, hogy az alaptevékenységeire, azaz az energetikára az automatizálásra összpontosítson. 

Kilátások

2022 harmadik negyedévére, összehasonlítható alapon kétszámjegyű bevételnövekedést és a működési EBITA-marzs sorozatbani javulását várjuk, figyelmen kívül hagyva a speciális tételek 60 bázispontos pozitív hatását a második negyedévben. 

A 2022-es év egészében a profitmarzs határozott javulására számítunk a 2023-as, legalább 15%-os cél elérése felé, amit a megnövekedett hatékonyság támogat azáltal, hogy a decentralizált működési modellt és a teljesítménykultúrát minden részlegünkben, teljes egészében bevezetjük. Emellett a pozitív piaci lendülettől és az erős rendelésállományunktól is számítunk támogatásra.

 

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársa garantálja. www.abb.hu

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.