Az ipari robotok népszerűsége növekszik, egyre gyakoribbak a munkahelyeken. A Nemzetközi Robotika Szövetség jelentése szerint a gyárakban lévő robotok száma majdnem megkétszereződött az elmúlt években.

Illusztráció

A 2021-es World Robot Report szerint a 10 000 alkalmazottra jutó robotok globális száma 66-ról 126-ra nőtt 2015 és 2020 között. Jöhet a kérdés: mely ágazatok járnak ezzel a legjobban? 
A cikkben ezt fogjuk megvizsgálni, nagyító alá véve azokat az iparágakat, amelyek a legtöbbet profitálnak a robotikából. 

Gyártás 

A gyártás jellege jelentősen megváltozott az elmúlt években, nagyrészt a COVID-19 miatt. Valójában az észak-amerikai vállalatok 11 595 robotot vásároltak 2022 első negyedévében. Ez a rekordmennyiség elképesztő, 646 millió dollárt tett ki. 

A robotika számos előnnyel jár az ágazat számára, egésszen a pontosság javításától a csomagolási idő csökkentéséig. „A Kroger, Észak-Amerika legnagyobb áruházlánca robotokat használ raktáraiban 55 millió dollár értékben. Segítségükkel  különféle élelmiszerek, például gabonaféléket és zöldségeket hatékonyan csomagolhatnak. 

Egyre több ilyen robotot találni az Egyesült Királyság autógyártó iparában - körülbelül 875-öt - ami a 2020-ban telepítettek 16%-át teszi ki. Számos ágazat a munkaerőhiány miatt tapasztalható helyzet miatt a robotok alkalmazásában látja a jövőt. Például az élelmiszer- és italágazat már ipari gépeket és hidraulikus hengereket használ. 2020-ban 304-re nőtt a robotok száma, mindez 96%-os volumennövekedést jelent az előző évhez képest. 

Egészségügy 

A robotika innovációinak számos felhasználási lehetősége van az egészségügyben, végső soron javítva a betegeknek nyújtott szolgáltatást. A kiegészítő robotok árukat, például gyógyszereket szállíthatnak a kórház körül, ha az ápolónők létszámhiányosak vagy elfoglaltak. Ezek a robotok akár kórházi szobákat, vagy más területeket is fertőtleníthetik UV-C világítással. 

A tudósok azon is dolgoznak, hogy mikrobotokat hozzanak létre – olyan robotokat, amelyek akár olyan kicsik is lehetnek, mint egy emberi sejt. Ezek a kis robotok a betegek testében áramolva segíthetik az emberi test gyógyulását, regenerálódását, akár egyes vényköteles gyógyszereket is helyettesíthetik - így a mikrobotok forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást szerte a világon.

Akkumulátor gyártás 

Az akkumulátorgyártó szektor is profitál a robotika használatából. Az akkumulátorcsomagokban használt cellákat gyártó vállalatok üzleti tevékenységükbe beépítik a robotikát - ezt a termékek és anyagok gyártása és a folyamat közbeni szállítás során használják.   
Alex Stapleton, az Alexander Technologies, a személyre szabott lítium-ion akkumulátorok és töltők vezető szállítójának értékesítési igazgatója azonban rámutat, hogy a robotikát is gyakran akkumulátorcsomagok hajtják:  

„Míg egyes robotizált megoldások rögzítettek, mint például egy robotkar a gyártósoron, addig sok más robot nincs helyhez kötve, melyek az árukat és az alkatrészeket szállítják. Ezek lehetnek AGV-k (Automated Guided Vehicles) vagy AMR-ek (Autonomous Mobile Robots) különféle formátumokban: például raklapos transzferek, mobil platformok, kocsik és targoncák. A nagy, forgalmas logisztikai műveletek során a robotok csökkentik a munkaerőköltséget, a hét minden napján, 24 órában üzemelhetnek, és a komissiózási pontosságot 100%-ra tudják növelni emberi hiba nélkül - mivel számítógépes vezérlésűek. 

A mezőgazdasági robotika is növekszik. Ez lehetővé teszi a gazdaságok és a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék rezsiköltségeiket olyan megismételhető tevékenységekhez, mint a vetés, gyomlálás, szedés és takarmányozás. Ezenkívül kamerákkal kombinált mesterséges intelligencia segítségével figyeli a növények növekedését és fejlődését, pontosan meghatározva, hogy a termés mikor áll készen a betakarításra, vagy akár az egyes növények a betakarításra. 

„Az átgondolt, robusztus és hosszú élettartamú  lítium-ion akkumulátorcsomagok elegendő energiát biztosítanak ezeknek az alkalmazásoknak ahhoz, hogy hosszabb ideig működjenek. Ugyanez a technológia azt jelenti, hogy a robotok nagyon gyorsan újratölthetők és minimális állásidővel újra üzembe helyezhetők. A logisztikai robotok nem létezhetnének akkumulátorok nélkül, mert a raktáraknak nulla kibocsátású környezetnek kell lenniük. Hasonlóképpen, mezőgazdasági robotikát is ki lehet építeni a terepen, napelemes telepítésekkel támogatva, ami azt jelenti, hogy nincs szükség hálózati csatlakozásra az átálláshoz.” 

Oktatás 

A robotika nagyon hasznos az oktatási rendszerben is. A tanárok és a tanulással foglalkozó szakemberek képesek a robotikával segíteni a tanulókat az osztálytermekben, az általános iskolától a felsőoktatásig. Jelenleg létezik egy robot, amelyet arra terveztek, hogy kommunikáljon a gyerekekkel és logikus kérdéseket tegyen fel

Ez nemcsak a diákok számára előnyös, de ezek a robotok a tanárokat is segítik a növekvő osztálylétszámok közepette. Az oktatáson belüli robotika számára is fényesnek tűnik a jövő. Anthony Sheldon brit oktatási szakértő szerint ezek a robotok a tanárokat váltják majd fel a fő oktatási vezetőként. Így a tanárok a jövőben asszisztensekké válhatnak. 

A robotika hasznosságának nincs határa. A tudósok folytatni fogják az innovációt, és olyan új technológiai elemeket hoznak létre, amelyek felülmúlják legmerészebb álmainkat, elengedhetetlennek bizonyulva az ágazat fejlődéséhez, amelyben dolgozunk. Ha ezek a ma robotjai, csak elképzelni tudjuk, mit tartogat számunkra a jövő.