Az android 14 hozhatja el az okostelefonokba a műholdas kommunikáció natív támogatását 2023 közepe felé.

Illusztráció: NASA

Nemrég jelentette be a SpaceX és a T-Mobile, hogy a Starlink műholdak képesek lesznek a távközlési szolgáltató mobiljaihoz közvetlenül csatlakozni a meglévő sávokon. Ez a megoldás az eddig gyengén lefedett területek hiányosságait küszöbölheti ki. A műholdakat a következő évben tervezik felbocsátani. Az Apple ígérete szerint az iPhone 14 néhány modellje is képes lesz műholdas kapcsolatot létesíteni segélyhívásokhoz.

Hiroshi Lockheimer, az Android és más Google-szolgáltatások SVP-je, a műholdas kapcsolat felé mutató trendekre reagálva fontos lépést jelentett be. Megerősítette, hogy a következő Android-kiadás (Android 14) ezt a kommunikációs módot már natívan támogatni fogja.

A technológia alkalmazását jelentősen megkönnyíti a mobilgyártók számára, hogy a műholdas csatlakozási támogatás beépül az operációs rendszerbe. 

Cristiano Amon, a a Qualcomm vezetője azt is elhintette az éppen zajló berlini IFA expón, hogy a Snapdragon Connect modemek műholdas kommunikációs képességeit lehetővé tevő fejlesztésen már dolgoznak. Az ütemtervről azonban még nem érkezett tájékoztatás.

A műholdas kapcsolat kiépítése a nagyobb vállalatok számára is fontossá vált, jelentős mennyiségű pénzt és energiát ölnek bele. A megoldásban rejlő potenciál az, hogy segít a rosszul lefedett területek problémáján, azonban fontos, hogy nem helyettesítik a hagyományos mobilhálózati tornyokat. A csatlakozási lehetőség azt a célt szolgálná, hogy a hálózat nélküli zónák felhasználói is képesek legyenek elérni a szeretteiket, és szükség esetén a segélyszolgálattal is kapcsolatba tudjanak lépni. A műholdas kapcsolat rendelkezésre álló sávszélessége egy-kétezer egyidejű hanghívást, vagy több százezer szöveges üzenet küldését és fogadását támogatja - nyilatkozta korábban Elon Musk.