Egy nagy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás az orosz megszállás alá került Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van - közölte Dmitro Orlov, a délkelet-ukrajnai város polgármestere kedden a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Illusztráció:  Francesco Ungaro

Kedden (09.06) 12:20-kor Enerhodar lakosai arról számoltak be, hogy erőteljes robbanást hallottak a városban. Ezt követően Enerhodarban egyszerre megszűnt az áram- és a vízellátás - írta a polgármester. Hozzátette, hogy az eset körülményeit vizsgálják.

Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték. Hírszerzési adatok szerint az elmúlt hetekben, de különösen az elmúlt napokban egyre több lakó hagyta el Enerhodart ukrán ellenőrzésű terület felé. A város lakói így reagálnak arra az egyre csak növekvő veszélyre, hogy ellenőrizhetetlenné válnak a folyamatok az erőműben, és nem ismert a létesítmény állapota - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ISW megjegyezte, hogy az ukrán katonai vezetés hírzárlatot rendelt el az ukrán ellentámadás előrehaladtáról, de beszámoltak arról is, hogy megsemmisültek az orosz vezetékes kommunikációs vonalak a herszoni régió központjában, és hogy az ukrán különleges erők műveletet hajtottak végre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisa ellen az Enerhodar melletti Kamjanka-Dnyiprovszkában.

Közben az orosz erők rakétacsapást mértek a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih városra, aminek következtében kigyulladt egy olajraktár - közölte Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Egyelőre nem tudják, hogy történt-e személyi sérülés.