Rengeteg felhasználói adatot és forráskódot sikerült ellopni a betörés alkalmával – állítják a hackerek. Az adatok hitelesnek tűnhetnek az elemzések szerint, azonban nincs köztük olyan, ami ne lenne nyilvánosan hozzáférhető.

Illusztráció: Pexels

A kínai videós app tagadja azokat a feltételezéseket, miszerint hackerek forráskódok mellett felhasználói adatokat loptak volna. A BeepingComputernet nyilatkozottak alapján hamisak az egyes hackerfórumokon nemrég közzétett, állítólag a cég rendszeréből származó adatok. Múlt pénteken az „AgainstTheWest” nevű hacker csoport azt állította, hogy beszivárogtak a TikTok és WeChat rendszereibe. Ezt bizonyítani az állítólag céghez tartozó, Alibaba felhőjében elérhető adatbázisokról készített képernyőmentésekkel akarták.

A 790 gigabájtos adatbázis 2,05 milliárd rekordot tartalmaz, vannak köztük felhasználói adatok, statisztikák, programkódok, cooike-k, hitelesítési tokenek, valamint egyéb szerverinformációk – állították a közzétevők. A csoport neve arra enged következtetni, hogy elsődleges célpontjuk a nyugat, azonban önbevallásuk szerint a nyugati érdekkel ellenséges országok, cégek támadására összpontosítanak, különösképp a kínai és orosz érdekeltségűeket.

A TikTok határozottan állítja, hogy az állítások hamisak Tagadja, hogy a fórumokon megosztott kódok hozzájuk tartoznának, valamint egyáltalán nem keverednek a WeChat adataival. Az automatizált tömeges adatgyűjtést lehetővé tevő scripteket letiltották, tehát a kiszivárgott felhasználói adatok nem származhatnak a platformon fellelhető adatok scrape-eléséből.
A WeChat még nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A TikTok kénytelen lesz további lépéseket tenni a szivárgások mérséklésére, ha további elemzések is megerősítik, hogy valódi adatokról van szó.