Az óceánon túl, jellemzően Észak-Amerikában egyre népszerűbbé válnak a felhőalapú CCTV szolgáltatások (VSaaS). Ez előre jelzi, hogy jelentős átalakulásra lehet számítani a piaci/marketing struktúráknál, akár már 3-5 éven belül.

Illusztráció: Pixabay

A VSaaS technológia videóalapú biztonsági rendszerek hardvereit és szoftvereit üzemelteti felhőben, aminek köszönhetően bárhonnan, bármilyen eszközről lehetősége van elérni a felhasználóknak az IP-kameráikat, továbbá a videófelvételekhez is azonnal hozzáférnek.

A szolgáltatás mind felhasználói, mind szolgáltatói oldalról nézve is előnyökkel járhat.

A kiszámítható költségek, a kameránkénti bővítési lehetőség, valamint a hozzáadott szolgáltatások (jellemzően analitika) rugalmas igénybevétele, továbbá az automatikus frissülése a szoftverek és hardverek firmwareinek mind előnyt jelenthetnek a felhasználóknak.

Telepítői, vagyis szolgáltatói oldalról a VSaaS stabil, jól tervezhető havi szintű bevételi forrást jelenthet. Különösen, ha mindez egy távfelügyeleti szolgáltatással is kiegészül, amire már a világ más pontján is vannak kezdeményezések.

A logisztikai vállalkozások, a számos telephellyel rendelkező szervezetek, továbbá azok, akik a CCTV-t rendszert csak ideiglenesen vennék igénybe (építkezések, rendezvények stb.) mind kiemelt célcsoportot jelenthetnek.

Az üzleti modell talán még nehezen megvalósíthatónak tűnhet a magyar piacon, de ha figyelembe vesszük a közösségi járműmegosztásos közlekedési módok növekvő népszerűségét, elképzelhető, hogy kis késéssel, de egyre dominánsabbá válhat nálunk is ez a trend.