Oxigént és élelmiszert is lehetne termelni az ultrakönnyű, hosszútávon önellátó szerkezetekkel.

Az önellátó, napenergiával működő, oxigént és élelmiszert is előállítani képes rendszer illusztrációja Pneumocell / SWNS

Az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott kutatás bemutatja, hogy a holdbázist félig eltemetett, fánk alakú élőhelyeken hogyan működne – közölte WalesOnline.

Hosszú távon önellátóan tudnának működni az ultrakönnyű élőhelyek azáltal, hogy saját oxigént és élelmiszert lehetne benne termelni és hasznosítani. Szinte kizárólag napenergia felhasználásával történne az üzemeltetése

Az élőhelyeket 4-5 méter mélyre temetnék a felfújás után, hogy megvédje a benne élőket a sugárzástól és a mikrometeorittól.

Az élőhelyek felett tükröket helyeznének el, ami mindig követné a nap mozgását, hogy aztán az üvegházakba visszaverje a napfényt. A tükörből érkező napfényt ezután egy mesterséges kráteren keresztül lefelé irányítanák, ahol egy másik kúp alakú tükör visszaveri azt a környező üvegházba, ami a szükséges energiát biztosítaná.

Az építmények építéséről úgynevezett Moonbug-ok felhasználásával gondoskodnának, amiknek rákszerű lábai vannak és képesek akár meredek lejtőkön is felmászni, valamint minden irányba egyformán jól mozgathatóak.

A jelentés szerzője Thomas Herzig építész, a Pneumocell vezérigazgatója, Kömle Norbert asztrofizikus és Bihari Gábor fizikus.