A német Binoic cég exoskeletonjait tesztelte először élesben a Dascher a mindennapi raktári munkafolyamatokban magdeburgi telephelyén. Az orvostudományban már régóta bevált külső tartószerkezetek eredményei, annyira meggyőzőnek bizonyultak, hogy az új technológiát a cég további telephelyein is be fogják vezetni.

Kép: MLSZKSZ

A cég tudja, hogy a raktári munkafolyamatok komoly fizikai igénybevétellel járnak, ezért már régóta foglalkozik azzal, hogy az alkalmazottjai munkáját technikai segédeszközökkel tehermentesítse a megerőltető fizikai feladatok elvégzésében. Az exoskeletonok ideális megoldást jelenthetnek ezen feladat állátásban.

2019 óta voltak próbálkozások a dolgozók tehermentesítésére: mechanikus rugórendszerrel, sínekkel vagy teheremelést segítő súlyokkal rendelkező passzív exoskeletonokat vetettek be.

Közben olyan aktív exoskeletonok is érkeztek, amelyek már akkumulátoros robotmotorok segítségével könnyítik meg az emelési tevékenységet.

A hát alsó részét is tehermentesíti nagyobb súlyok emelésekor, aminek köszönhetően kevésbé fárad el a viselője, ezzel ellensúlyozva a helytelen testtartást. Idén tavasszal kezdte el a Dascher először az éles tesztelést a magdeburgi raktárában. A cél az empirikus értékek, valamint hiteles visszajelzések gyűjtése volt.

Crax X típusú eszközöket használtak a tesztelésben, amelyek támogatják az áruátvétel, a komissiózás és a csomagoló állomás különböző folyamatait is.

Emelési folyamatonként akár 30 kilogramm könnyítést is tud nyújtani az exoskeleton és a teherhordást is támogatja. A kísérleti munkavállalók észlelték, hogy az eszközzel történő munkavégzésük során a hátuk alsó része kevésbé volt terhelt, ezért a jövőben a raktári munkafolyamatok megkönnyítése érdekében három típusú exoskeletont helyeznek rendszeresen üzembe.

A technológia népszerűsége miatt a Dachser további telephelyein, így ősztől az ulmi logiszitkai központban tervezi bevezetni az exoskeletonokat. Ezen eszközök használata bizonyítja, hogy nem csak közvetlenül könnyíti meg a munkát a modern technológia, hanem akár hosszú távon is pozitív hatással lehet a logisztikai munkások egészségére – nyilatkozta Thomas Klare, a Dachser szerződéses logisztikai osztályának vezetője.