Csütörtökön jelentette be a nemzetközi Vöröskereszt (ICRC), hogy támogatást kérnek egy digitális vörös kereszt/vörös félhold embléma létrahozásához.

Illusztráció: Matthias Zomer

Azt a célt szolgálná az embléma, hogy a rendszereikbe behatolókat (hackereket, katonákat, hírszerzőket stb.) figyelmeztessék arra, hogy a segélyszervezet nemzetközi megállapodások által védett „terepén járnak”.  A tagszervezeteket, kormányokat és a Vöröskereszttel szimpatizáló informatikai szakértőket szeretnék felszólítani, hogy közösen olyan módszereket, megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel meg lehet óvni az ICRC szolgáltatásit a fegyveres konfliktusok során elszenvedett károktól.

Már több mint 150 éve működik ez a megkülönböztetés az offline világban, ami a humanitárius tevékenységre figyelmezteti a hadviselőket, azonban mára az egész világban kiterjedt kiberhadviselés esetében még szükséges kidolgozni valami hasonlót a digitális tereken is.

A digitális emblémát hivatalos törvényekkel garantált védjegyként használnák. A megvalósításhoz egyelőre három módszert látnak ideálisnak: egy, a doménnel összekötött DNS-alapút, egy IP-alapút, illetve egy ADEM-alapú (authenticated digital emblem) tanúsítványrendszert.

Közleményük szerint a Johns Hopkins Egyetemmel, a szentpétervári ITMO Egyetemmel, valamint a Bonni Egyetem és az zürichi ETH közös vállalkozásával, a Center for Cyber Trusttal már együttműködésben állnak.