Átadták a növényvédőszer-gyártással foglakozó Chemark Zrt. új gyárépületét pénteken a Peremartoni Ipari Parkban; az 1500 négyzetméteres csarnokban növényvédőszert gyártanak és csomagolnak.

A növényvédőszer-gyártással foglakozó Chemark Zrt. új gyárépülete a Peremartoni Ipari Parkban
MTI/Vasvári Tamás

A 13 millió eurós fejlesztés révén évi 10 millió literrel nő a gyártási kapacitás, ezzel a Chemark Zrt. elérte a 65-67 millió literes éves kapacitást, amellyel Európa egyik legnagyobb növényvédőszer-gyárává vált - mondta gyáravató beszédében Tégi Ervin, a cég vezérigazgatója.

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a gyáravatón közölte: a 90 százalékban magyar tulajdonú Chemark Zrt. beruházását 1,3 milliárd forinttal támogatta a kormány.

A Chemark Zrt. a vezérigazgató elmondása szerint 2020 óta dinamikusan fejlődött, az éves termelés 42 ezer tonnáról 57 ezer tonnára emelkedett. Ugyanezen időszak alatt a dolgozói létszám 310-ről 400-ra bővült.

A vállalat tavalyi bevétele 20 milliárd forint volt, az adózott eredmény 2,9 milliárd forint. Az idei várható bevétel 25 milliárd forint felett, az adózott eredmény 3 milliárd forint felett várható.
A Chemark Zrt. legfontosabb partnerei a Syngenta és a Sumitomo Chemicals Agro Euro.