Felértékelődtek a robusztus beléptetés-ellenőrzési megoldások a reptereken. Mark Williams, az AMAG Technology EMEA régióért (Európa, Közel-Kelet és Afrika) felelős értékesítési igazgatója rámutatott, hogy a repülőterek kezdik felismerni a súrlódásmentes hozzáférés-szabályozás előnyeit.

A beléptetőkártyákat háttérbe szorítva, az az arcfelismerő technológiát és a mobiltelefonok alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják a beléptetésekhez – mondta Williams. „A súrlódásmentes technológia bevezetése költségmegtakarítást eredményez a kártyákon, és könnyebben kezelhető. A beállítás távolról történik, így idő takarítható meg, és nincs szükség az elveszett, ellopott vagy elfelejtett kártyák cseréjére sem.”

Működésfejlesztési technológia
Az arcfelismerés és a mobil hozzáférés-vezérlés mellett a repülőterek különféle technológiákat keresnek működésük egyszerűsítésére. A COVID-19 idején számos szervezet kísérletezett analitikai megoldásokkal a tömegkontroll érdekében, különösen a társadalmi távolságtartás biztosítása érdekében. Most hasonló technológia segítheti a repülőtereket a működési hatékonyságuk javításában.
„Több helyen alkalmaznak videoanalitikát a sorban állások hosszának és a repülőtereken belüli mozgások nyomon követésére” – mondta Williams. „A személyazonosság-kezelés biztosítja, hogy az alkalmazottak hozzáférjenek a megfelelő ajtókhoz, és auditálható jóváhagyásokat, hozzáférési engedélyeket biztosítanak az érintetteknek.”

Kihívások, amelyekkel a repülőterek szembesülnek
„Az új technológiák fejlesztéséhez vagy bevezetéséhez szükséges költségvetés megszerzése mindig kihívást jelent” – mutatott rá Williams. „Egy szilárd ütemterv és megalapozott költségvetés kidolgozása, amely felvázolja a kockázatokat, demonstrálja a vezetés számára a fejlesztés fontosságát, segít leküzdeni az ellenállást. Gyakorlati szinten a korszerűsítési munkákat leginkább munkaidőn kívül kell elvégezni, ami a hét minden napján, 24 órában üzemelő reptereken igazi kihívás, amely gondos tervezést és koordinációt igényel.”

A fejlesztéseknek két útja van. Az egyik, hogy az elavult technológiát használó repülőtereken az infrastruktúrájuk korszerűsítése érdekében szinte az összes meglévő hardvert és alkalmazott technológiát le kell cserélni.
„Bár bizonyos esetekben ez szükséges lehet, de van más megoldás is” – magyarázta Scot Sturges, az ACRE Americas üzletfejlesztési igazgatója. „A hozzáférés-szabályozáson belül és azon túl is folyamatosan fejlődik az a törekvés, hogy minden eszközt intelligensebbé, interoperábilisabbá és összekapcsoltabbá tegyünk. Forrásként tekinthetjük a Felhőt és a Dolgok Internetét (IoT). A biztonsági vezetők azt szeretnék, ha a behatolásérzékelő rendszerek zökkenőmentesen működnének együtt a beléptető-, tűzérzékelő- és videokezelő rendszereikkel, hogy integrált biztonsági megoldást valósítsanak meg a szervezet teljes infrastruktúrájában.

Lehetőség az integrátorok számára
Fentiekből következik persze hogy a fejlesztések felértékelődése több lehetőséget teremtett a fizikai biztonsági rendszerintegrátorok számára. Az új technológiák megjelenésével azonban az integrátoroknak folyamatosan naprakésznek kell lenniük, és biztosítaniuk kell, hogy az optimális megoldásokat kínálják ügyfeleiknek.
„Az integrátoroknak naprakészen kell tartaniuk terméktanúsítványaikat, hogy tájékozottak legyenek az általuk telepített megoldásokról, és teljes mértékben támogathassák ügyfeleiket” – mondta Williams. „Ki kell használniuk az online továbbképző tanfolyamokat stb., hogy megőrizzék minősítésüket.”  

Sturges hangsúlyozta a technológiai fejlesztésekkel és megoldásokkal kapcsolatos naprakész tudás fontosságát is. A SaaS- és felhőalapú megoldásokra való összpontosítás azt is lehetővé tenné az integrátorok számára, hogy javítsák visszatérő bevételeiket.

Következtetés
A globális repülőtér-biztonsági piac tele van az iparág leginnovatívabb megoldásaival, és dinamikusan fejlődik. A The Business Research Company legújabb jelentése szerint ez a piaci szegmens 2026-ra várhatóan eléri a 18,69 milliárd dollárt.
„A biztonsági kockázatok vitathatatlan növekedése magával hozza a kontrolt biztosító megoldások fejlődését, a lehetőségek és költségvetési ráfordítások bővülését is. A fenyegetések leküzdése érdekében elterjedtek az innovatív hozzáférés-szabályozási technológiák, amelyek integrálva vannak a biometrikus adatokkal, az AI-val és a felhővel, hogy proaktív lépéseket tegyenek az utasok védelmében” – mondta Sturges.