Hackerek hatoltak be a japán védelmi minisztérium és a védelmi erők közös számítógépes rendszerébe. A minisztérium szerint a támadás szervezettsége felveti annak a gyanúját, hogy egy másik állam állhat a háttérben.

japán védelmi minsztériumA japán védelmi minisztérium épülete – fotó: shingetsunewsagency.com

A Kyodo japán hírügynökség – meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva – azt írta, hogy bizonyos információk ki is szivárogtak a támadás következtében, azonban a kár mértéke nem ismert. A védelmi tárca szóvivője cáfolta az értesüléseket. A védelmi minisztérium kibervédelemért felelős tisztviselője, Szaito Maszakazu pedig nem volt hajlandó kommentálni a hírt.

A Kyodo információi szerint a támadás a hadsereg bázisait és táborait összekötő védelmi információs infrastruktúra egyik nagy sebességű, nagy kapacitású számítógépes hálózatát érte. A támadók a Nemzeti Védelmi Akadémia, illetve a Nemzeti Védelmi Egészségügyi Kollégium számítógépeibe hatoltak be először, majd ezeket használták átjáróként, hogy hozzáférjenek a szárazföldi védelmi erők számítógépes rendszeréhez.

Egy idézett számítógépes szakértő szerint a támadás egy nagyon kifinomult és jól előkészített akció lehetett. A szárazföldi védelmi erők egy magas rangú tisztviselője a Kyodo hírügynökségnek adott nyilatkozatában így összegezte a támadást: "A helyzet nagyon súlyos. Gyors intézkedéseket kell tenni, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő."