Várják a jelentkezőket a nemzeti kiberversenyre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével jövő februárban tartják a nemzetközi viadal nemzeti fordulóját, a győztes csapat utazhat majd a verseny következő fordulójára, Genfbe – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

cyberchallengeA hasonló témájú 2016-os European Cyber Security Challenge versenyzői – fotó: europeancybersecuritychallenge.eu

Közleményükben felidézték, hogy idén világszerte nyolc nagyszabású kibertámadást hajtottak végre, ezek kormányzati szerveket, pénzintézeteket, országgyűlési képviselőket és magánszemélyeket is érintettek. Iránban 15 millió ember adatait és telefonszámait szerezte meg egy hackercsapat. A "digitális Pearl Harbor", a "Cyber 9/11" vagy a "digitális Mohács" kifejezések egy-egy nagyszabású kibertámadás napját jelzik.

Az okozott károk minimalizálásának és a pánik elkerülésének érdekében ilyen esetekre krízisforgatókönyveket léptetnek érvénybe, amelyek jelentős feladatokat rónak a kibertér biztonságáért felelős szervezetekre – írták.

A szervezők kifejtették, hogy az 1961-ben alakult Atlanti Tanács számos világméretű kezdeményezése mellett indította el a "Cyber 9/12" hallgatói versenyt, amely a felsőoktatásban tanuló diákoknak ad lehetőséget a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére egy nagyobb horderejű, szimulált támadás után. A hallgatóknak a fiktív forgatókönyv alapján egy, az európai rendszerek ellen irányuló nagyszabású számítógépes offenzívára kell reagálniuk. A feladatuk az lesz, hogy ajánlásokat tegyenek védekező intézkedésekre, valamint összehangolják a különböző szereplők eltérő érdekeit a közös fellépés megvalósításához.

A versenyzők kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amelyben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját is. Ennek révén megtapasztalhatják a nemzetközi együttműködés kultúráját, továbbá mélyebb ismereteket szerezhetnek a NATO- és az EU-szervezetek, valamint a tagállamok reakcióiról és válaszmechanizmusairól egy átfogó kibertámadás esetén.

A genfi rendezvény előfutára Magyarországon a ProDay keretein belül életre hívott nemzeti kiberverseny. A részvétel feltétele egy online kvalifikációs forduló, ahol a jelentkezőknek a leadott dokumentumokban minden formai követelménynek meg kell felelniük. A február 9-ei rendezvényen, a nemzeti fordulón a (legfeljebb négytagú) csapatok élőben vehetnek részt. A legjobbnak ítélt csapat térítésmentesen utazhat a genfi versenyre, teljes ellátással.

A részvétel ingyenes, minden felsőoktatási hallgató – szakiránytól függetlenül – jelentkezhet, a határidő: 2017. január 10. Bővebb tájékoztatás a www.blackcell.pro oldalon található – áll a közleményben.