Zsarolóprogramok, eltérített ATM-rendszerek, célzott kiberkémkedések, valamint nemzetközi bankok rendszereinek feltörése – többek között ilyen kiberbűncselekményekkel telt 2016 a Kaspersky Lab idei éves jelentése alapján.

cybersecAz ipari struktúrák 91 százalékába távolról is be lehet törni – fotó: mashable

Az kiberbűnözéssel kapcsolatos trendeket, azok hatását és a támadások statisztikáit az idei éves „Kaspersky Biztonsági Jelentés" vizsgálta. A kiberbiztonsági cég jelentéséből többek közt kiderül az is, hogy a feketegazdaság minden eddiginél nagyobb méreteket ölt, de még kifinomultabb is lett.

A Kaspersky által feltárt visszásságok közül a legdurvább talán az xDedic nevezetű piactér és annak portékái: az oldalon ugyanis megvásárolható több mint 70 ezer feltört szerver hozzáférése, vagy akár a rajtuk tárolt adatok is. Ami igazán elképesztő, hogy akár egy EU tagállam kormányzati szerveréhez is vásárolhatunk hozzáférést, ráadásul nem több, mint 2000 forintért.

Ami a kritikus infrastruktúrát illeti, a létesítmények többsége aggasztóan sebezhető több fronton is: mint kiderült, 2015 végén, illetve idén, a BlackEnergy nevű támadás az ukrán energetikai ágazat ellen letiltotta az elektromos hálózatot, letörölte az adatokat, végezetül még egy DDoS támadást is elindított.

A Kaspersky felméréséből továbbá az is kiderült, hogy a vizsgált ipari struktúrák ellenőrző rendszerei elképesztően sebezhetőek, 91 százalékukat távolról is meg lehet támadni.

kasperskyAz idei év fontosabb kiberbűncselekményei – ábra: Kaspersky Lab 

A Kaspersky Lab azt is elemezte, hogy milyen gyorsan voltak képesek reagálni egyes vállalkozások egy betörési kísérletre. A cégek 28,7 százaléka néhány nap alatt észlelte támadást, míg 19 százalékának azonban hetekre volt szükségük a támadások érzékelésére, 7,1 százaléknak pedig hónapokig tartott.