Rendkívüli éberségre van szükség az esetleges orosz hackertámadások miatt Hollandiában, két hónappal a parlamenti választások előtt – hangsúlyozta Bert Koenders holland külügyminiszter csütörtökön.

"Nincsenek a birtokomban konkrét információk, de nem vagyok naiv" – mondta a holland diplomácia vezetője a NOS közszolgálati televíziónak. Rendkívül fontos a fejlemények mélyreható elemzése – tette hozzá. Bert Koenders jelenleg Washingtonban tartózkodik, látogatásának egyik célja annak a kiderítése, hogy az amerikai szolgálatok rendelkeznek-e olyan információkkal, amelyek a Hollandiát érintő esetleges orosz fenyegetésekre vonatkoznak.

hackerHollandiában is érezték az orosz hackerek hatását – kép: Business Insider

A De Telegraaf című holland napilap arról számolt be, hogy kedden tanácskozást tartott a nemzeti kibervédelmi központ arról, miként lehetne megerősíteni a pártok védettségét az internetes támadásokkal szemben. A Telegraph című brit újság szerint érzékelhető volt az orosz befolyás Hollandiában az EU-ukrán társulási szerződés ratifikálásáról kiírt népszavazás kampánya során is. Hollandiában március 15-én tartanak választásokat.

Az amerikai hírszerzés előző héten nyilvánosságra hozott jelentésében rámutattak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "befolyásolási kampányt" rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztás demokratikus folyamatának aláásására. A dokumentum szerint az oroszok Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt lejáratásával akarták növelni a – későbbi győztes – republikánus Donald Trump győzelmi esélyeit.

A Kreml tagadta ezeket a vádakat. Trump szerdán első ízben ismerte el, hogy Oroszország állhatott az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött.