Az eszköz nemcsak olcsó és hatékony, de teljesen hétköznapi anyagokból akár otthon is megépíthető. A feltaláló továbbá egy aknamentesítő drón fejlesztésén is dolgozik.

A szerkezet feltalálója, Massoud Hassani személyes indíttatásból kezdett el foglalkozni az aknamentesítés témakörével: Hassani ugyanis Afganisztánban nőtt fel, ahol még a mai napig is havonta ötven ember szenved súlyos sérüléseket az évtizedekkel korábban odatelepített taposóaknák miatt.

Massoud Hassani a gyerekkori, széllel működő játékai által megihletve, hollandiai tanulmányai alatt kezdett el kísérletezni a szerkezettel. Az eszközre hamarosan a Holland Védelmi Minisztérium is felfigyelt, majd pedig támogatást is nyújtott a megvalósításhoz.

A Mine Kafon névre hallgató szerkezet lényegében nem más, mint egy ember nagyságú és hasonló súlyú gömb, mely a szél által hajtva gurul a feltételezett aknamezőn egészen addig, amíg nem találkozik egy taposóaknával.

A Mine Kafon-nak egy körülbelül 17 kilogramm súlyú fémgömb képezi a magját, ebből állnak ki a bambuszból készült lábak, melyek végén egy-egy gumitalp található. Az eszköz a központi fémgömb belsejében lévő GPS-egység segítségével térképezi fel bejárt utat.

Az aknatipró minden egyes detonáció után elveszti egy-egy lábát, azonban így is minden gurulással három, vagy négy taposóaknát meg tud semmisíteni. A Mine Kafon nagyjából 120-szor olcsóbb a jelenlegi aknamentesítő technikák legnagyobb részénél. A feltaláló elmondása alapján kevesebb, mint 15 ezer forintba kerül előállítani egy példányt.

A tervező Massoud Hassani folyamatosan fejleszti az eszközt, a közelmúltban pedig egy taposóaknák felderítésére létrehozott drón fejlesztésével foglalatoskodik. A drón segítségével az aknák detektálása nagyjából hússzor lehetne gyorsabb. Az eszköz továbbá három dimenzióban térképezi fel, jelöli meg, majd egy kisméretű detonátor segítségével meg is semmisíti a taposóaknát.