A ZF Hungária Kft. új beruházása eredményeképpen a cég egri gyárának tevékenysége személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltók előállításával bővül, a beruházással minimum 770 új munkahelyet hoznak létre – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a ZF Hungária Kft. új egri beruházásáról tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte: a 100 éves hagyománnyal rendelkező, és a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari cég 31 milliárd forintos beruházást hajt végre Egerben, a beruházáshoz annak nagyságára és a teremtett munkahelyek nagy számára tekintettel a magyar kormány 6,7 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. Szijjártó Péter felidézte: tavaly rekordot döntött a magyar autóipar, 7874 milliárd forint termelési értéket állított elő.

A világgazdaságban fordulat zajlik le, az egyes országok versenyképessége, gazdasági sikere azon múlik, hogy a digitalizációban, a kutatás-fejlesztésben és a csúcstechnológiák alkalmazásában élenjáró vállalatok őket választják-e beruházási helyszínül, vagy sem. Azok az országok, amelyek a csúcstechnológiát alkalmazó cégeket meg tudják győzni, hogy náluk ruházzanak be, erősek lesznek a jövőben, amelyek meg nem tudnak élni ezzel, azok az új világgazdasági rend vesztesei lesznek – mutatott rá.

zfhA beruházással minimum 770 új munkahelyet hoznak létre – fotó: mapio.net

Magyarország eddig egy ideális termelési helyszín volt, a feladat, hogy most ideális kutatás-fejlesztési országgá váljunk. Ennek elősegítéséhez a kormány a szükséges intézkedéseket, döntéseket meghozta, Európa legalacsonyabb társasági adó mértékét vezette be, a kutatás-fejlesztéshez adókedvezményt társított és megerősítette a szakképzést. A magyar gazdaság fejlődését alapvetően az autóipar határozza meg, és ha van olyan iparág, ahol teljes mértékben átalakul a termelés, és átalakulnak a versenyképességi kritériumok, az éppen az autógyártás.

A miniszter kiemelte: az autóipar átlépett az elektromobilitás fázisába, sőt, napjainkban az önmagát vezető autó jelenti a perspektívát. A magyar autógyártás erejét mutatja az is, hogy a világ 20 legnagyobb elsőkörös beszállítója közül 15 nagyvállalat itt van Magyarországon – mutatott rá Szijjártó Péter, és hozzátette,  a világ egyik legnagyobb elsőkörös beszállítója éppen a ZF, amely világszerte 140 ezer embernek ad munkát, és 13 ezer embert alkalmaz a kutatás-fejlesztés területén.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a ZF Hungária most 900-1000 dolgozót foglalkoztat, amióta Egerben működnek, kis híján 1,5 millió sebességváltót gyártottak. Az új projekt révén teljesen új csúcstechnológiát hoz a ZF Magyarországra. Ez kedvező lesz a beszállító kis- és közepes cégeknek is, ennek a technológiának most 2 százalékos a magyarországi beszállítói hányada, de a ZF Hungária ezt az arányt rövid időn belül 15 százalékra akarja növelni – jelezte a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházás megvalósulása után az ott gyártott sebességváltók mind exportra kerülnek, ez azt jelenti, hogy a ZF beruházásának az eredményeként évi 200 milliárd forinttal nő a magyar export.