Budapest és Magyarország vezető kulturális intézménye, a Müpa megnyitása hazánk elmúlt százéves kultúrtörténetének egyik legkiemelkedőbb eseménye volt, hiszen ilyen összetett kulturális rendeltetésű épületegyüttes előkép nélküli a 20. századi magyar építészetben.

Az épületet kilenc Schrack gyártmányú BMZ Integral tűzjelző központból álló ún. „társközponti hálózat” védi, melyhez egy SecoLOG grafikus megjelenítő rendszer csatlakozik. A közösségi terek védelme az építészethez alkalmazkodik, a rejtett csövezésű aspirációs érzékelő hálózat mintavételező nyílásai esztétikusan simulnak a mennyezeti felületekbe, feltűnés nélkül őrködnek a térben. A kiértékelő egységek a kiszolgáló folyosók burkolataiban, vagy félreeső kis helyiségekben vannak elrejtve, hogy a legapróbb zaj se zavarhassa meg a látogatót  a zenei élmény teljességében.

A Hangversenyterem mennyezetén függő emelhető-süllyeszthető installáció is hordoz füstérzékelőket – nem maradhatott védelem nélküli részlet. A Táncszínpad zsinórpadlását és magát a színpadot, illetve az azt körülvevő kiszolgáló helyiségeket háromszorosan kombinált hő-, füst- és CO-érzékelők védik. Nagy kihívást jelentettek a színpadtechnikában alkalmazott bizonyos show elemek, mint téves jelzést előidézni képes tényezők. Táncelőadások alkalmával dizájnfüstöt alkalmaznak, ami komoly problémát jelent a téves jelzések esetén. Hőérzékelő szóba sem kerülhetett, mert a színpad túl magas. A számtalan emelettel, színpad feletti padlással a szerelés magassága mintegy 20m. Ezért gondoltunk szénmonoxid –érzékelők alkalmazására.

müpa130 füstérzékelő van az épületben – fotó: taximagazin.hu

A konkrét helyzetet ismerve, sok minden a CO érzékelők mellett szólt. Mivel azonban biztosra akartunk menni, gondosan kidolgozott tesztet végeztünk. Ehhez a CO érzékelőt közvetlenül a füstgépben helyeztük el. Tesztelés közben egy PC segítségével kiértékeltük az adatokat. Így bizonyosodtunk meg róla, hogy ez olyan megoldás, amely működik.

A teszteredmény ügyfelünk számára is meggyőző volt. Megrendelte a multiszenzorérzékelőket, amelyek füst, CO és hő érzékelésére egyaránt alkalmasak. Mindösszesen 130 érzékelőt építettünk be a színpadi területen, melyeket egy új kiegészítő tűzjelző központ kezel. Ez összesen a kilencedik központ a Müpa épületében.

Az előadás kezdetekor az ügyelő a pultján elhelyezett kulcsos kapcsolóval normál üzemből – ez a füstérzékeléses üzemállapotot jelenti – átvált „előadás” üzemre. Ekkor az érzékelők füstérzékelésről CO- és hőérzékeléses üzemmódra állnak át. Előadás végeztével az ügyelő pedig ismét visszakapcsolhat a füstérzékeléses üzemre.

Mivel előadáson kívül nem állnak fenn olyan körülmények, melyek a füstérzékelőnél téves riasztásokhoz vezethetnének, ezért hasznos az előadások kivételével a füstérzékeléses üzemmódot használni. Így minden időben optimális tűzérzékelésre van lehetőség. Az előadás végével a normál üzem visszakapcsolható, vagy egy beállított idő leteltével automatikusan visszaáll. Az eltelt idő és a gyakorlat igazolta a megoldás helyességét: a téves riasztások a színpadon minimálisra csökkentek, az előadások és próbák zavartalanul zajlanak.

Az üzemeltetést segítendő és a karbantartás előkészületéhez került kiépítésre a „RemoteMessage” felügyeleti rendszer, mely internet kapcsolaton keresztül köti össze a Müpa-t a Schrack Seconet Kft. székhelyével, ahová minden hibajelzés befut, és minden érzékelő állapot bármikor kiolvasható.  A kezelő személyzet online segítséget is kérhet vevőszolgálati menedzserünktől, ha például valamilyen bonyolult, több tűzszakaszt, vagy vezérlést érintő kikapcsolást, vagy egyéb műveletet kell végrehajtania.

Ez a kapcsolat különösen hasznos, amikor kiemelt rendezvényeket készítenek elő, mint például egy miniszterelnöki beszéd, vagy hasonlók. Az üzemeltetőnek ilyenkor lehetősége van arra, hogy egy távoli lekérdezést kérjen tőlünk, mellyel megbizonyosodunk arról, hogy az érzékelők kivétel nélkül jól funkcionálnak, és az elkövetkezendő néhány napban nem kell elszennyeződésből adódó jelzésre számítani. Úgy gondoljuk, hogy a mi műszaki megoldásunk méltó az épület progresszív jellegéhez és kitűnő színvonalához. A Schrack Seconet büszke erre a csodálatos referenciára, mely egyben hazánk kulturális imázsának emblematikus épülete.


Szerző:
Pálmai Rezső