A Cerberus Portal megjelenése az első fontos lépés a Siemens tűzvédelmi termékeinek digitalizálásához vezető úton; a portál az új Cerberus Cloud Apps csomag első komponense.

siemens0101Kép: SIEMENS

Az új szolgáltatás megjelenése határozottan összecseng a tűzvédelmi iparág jelenlegi trendjeivel: „Napjainkban a tűzvédelmi iparban diszruptív forradalom zajlik. A forradalom neve digitalizáció. Mély meggyőződésem, hogy a digitalizáció teljesen át fogja formálni üzleti működésünket” – mondta Johannes Mario Kahlert, a Siemens Smart Infrastructure operatív vállalatának tűzvédelemért felelős vezetője.

Felhőalapú alkalmazásról lévén szó, a Cerberus Portal bármilyen online készülékről, azaz bármilyen operációs rendszerrel működő PC-ről, laptopról, táblagépről használható. A tűzjelző központok minden információja, például a hibák, riasztások vagy általános rendszerállapoti információk távolról ellenőrizhetők. Az egyszerű felhasználói felület és a kapcsolódó oldalak világos áttekinthetősége révén a kezelő figyelme mindig a legfontosabb dologra irányulhat: a tűzjelző rendszer folyamatos és zavartalan működésére.

A Cerberus Portal különösen hasznos tűz eseményeknél, mivel valós idejű adatok alapján részletesen lehet tájékozódni a történtekről a műszaki egységek kiküldése előtt. A részletek ismeretében a szakemberek felkészülten, a szükséges információk, eszközök és berendezések birtokában szállhatnak ki a helyszínre. A Cerberus Portal online alkalmazás, így a rendszergazdáknak nem kell a frissítésekkel foglalkozniuk, és az így felszabaduló energiájukat az ügyfelek lehető legtökéletesebb kiszolgálására tudják fordítani.

A Cerberus Connect X300 gateway gondoskodik arról, hogy minden fontos adat valós időben rendelkezésre álljon a Cerberus Portal számára. Az edge computing technológia lehetőségeinek köszönhetően az adatok előzetes feldolgozása lokálisan, az átjárónál (gateway) történik, mielőtt azok felkerülnek a felhőbe. A Cerberus Connect többprotokollos átjáró, a Siemens és más gyártók berendezéseihez is csatlakoztatható, könnyen telepíthető és kezelhető. A legmagasabb fokú adatbiztonságról a titkosított adattovábbítási megoldások és a beépített tűzfal gondoskodik. A Cerberus Portal és a Cerberus Connect X300 kompatibilis a Cerberus PRO hálózatba kapcsolható panelekkel (FC722, FC723, FC724, FC726).

Idővel további Cerberus Cloud App alkalmazások megjelenése várható, amelyek segítik a karbantartó-cégek munkáját: a Cerberus Test mobilalkalmazás és a Cerberus Tunnel lehetnek a következők, amelyeket a szolgáltatók támogatására fejlesztettek ki. A Cerberus Test segít a kézi erő csökkentésében rendszeres karbantartások elvégzése során, mivel az okostelefon képernyőjén valós időben megjeleníti a már tesztelt érzékelőket.

Az érzékelők ellenőrzése ezáltal hatékonyabb, és – az előzetes becslések szerint akár – 40 százalékkal gyorsabb lehet. A Cerberus Tunnel segítségével a tűzjelző központ virtuális képe megjeleníthető egy távoli monitoron, biztonságos kapcsolaton keresztül. Más eszközökkel kombinálva a szervízmérnökök távolról tudják beállítani és módosítani a panelkonfigurációt. A Cerberus Tunnel funkciói korlátozottak az egyes országokban törvényeinek megfelelően.

A tűzjelző rendszerek és az ezekkel kapcsolatos karbantartási műveletek digitalizálásával a szolgáltatók időt és kiszállási költségeket takaríthatnak meg. A becslések szerint a Cerberus Cloud Apps alkalmazások révén a karbantartásért felelős cégek azonos alkalmazotti létszám mellett a jelenleginél mintegy 10 százalékkal több ügyfelet tudnak kiszolgálni.

Johannes Mario Kahlert hozzátette: „Azzal, hogy ezt az új technológiát is felvesszük termékportfóliónkba, új távoli szolgáltatásokat tudunk kínálni, növelhetjük az ügyfélelégedettségi rátánkat, és új, innovatív alkalmazásokkal tudunk foglalkozni, például prediktív karbantartással. A Cerberus Portal és a később megjelenő szoftvertermékek révén a Siemens tűzbiztonsági megoldásai vezető szerepet játszhatnak a digitális forradalomban."