A rendezvényen György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár mutatta be a 2021-es gazdaságfejlesztési terveket.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár - Fotó: Elekes Andor

A hosszú távú fenntarthatóság záloga a beruházások támogatása. A hozzáadott érték növelését szolgáló technológiaváltó fejlesztések válságálló munkahelyeket hoznak létre, és hozzájárulnak a bérek növekedéséhez, ezért a kormány csak a járványhelyzet kezdete óta több mint 900 milliárd forinttal támogatta új beruházások létrejöttét - mondta el az államtitkár.

A 2021-es terveket összefoglalva az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Kkv stratégiában zászlóshajó intézkedésként megjelölt programok végrehajtása eredményesen zajlik. Ennek megfelelően a következő uniós programozási időszakban is lesznek a vállalkozások széles körét megszólító, technológiaváltást támogató pályázatok, mint amilyen a Magyar, high-tech és zöld konstrukció. A szakpolitika elkötelezett továbbá a Magyar multi program és a Zöld nemzeti bajnokok program folytatása mellett is.

Várhatóan már 2021 első negyedévében megjelenhetnek a nagy növekedésre képes vállalkozásoknak szóló, úgynevezett kiválósági pályázatok. Emellett a cégek a jelenlegi divat- és designipari, valamint élelmiszeripari támogatások mintájára a továbbiakban is számíthatnak iparág és tevékenység szerint célzott felhívásokra. A fejlesztési forrásokat egészíti ki a felnőttképzés új rendszere és a vállalatoknak ehhez kötődően nyújtott támogatások.

"Azért dolgozunk, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a járványból, és részben a kormányzati intézkedéseknek, részben a munkaadók és munkavállalók elmúlt hónapokban tapasztalt elkötelezettségének köszönhetően képesek legyünk kanyarban előzni" - fogalmazott György László az ITM közleménye szerint.