Telefonon tárgyalt egymással Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, védelmi miniszterhelyettes és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

phoneIllusztráció - Fotó: Pexels

A hétfő esti moszkvai katonai tárca szűkszavú tájékoztatása szerint Geraszimov és Milley kölcsönös érdeklődésre számot tartó biztonsági kérdésekről folytatott megbeszélést, valamint a stabilitás fenntartásáról a világ különböző régióiban.

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és kommunista pártfőtitkár a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn kijelentette: arra számít, hogy Joe Biden amerikai elnök meg fogja hosszabbítani a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről megkötött, február 5-én lejáró Új START-(START-3-) szerződés hatályát. Úgy vélekedett, hogy szükség lenne a két ország arzenáljának további csökkentésére, valamint arra, hogy Moszkva és Washington további országokat is bevonjon az erről folytatott tárgyalásokba.

Elismerte, hogy ennek a feladatnak a megvalósítása "nagyon nehéz", de hozzátette, hogy mindenki csak nyertese lesz annak, ha Oroszország és az Egyesült Államok valóban nekifog.