A 35 évre szóló koncessziós megállapodás alapján létrehozásra kerülő, csúcstechnológiát képviselő terminál 2024-ben kezdi meg működését, és kezdeti kapacitása 1,8 millió TEU szabványkonténer lesz.

Illusztráció - Fotó: Ronan Furuta

A Khalifa kikötő a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közül három számára is regionális központként szolgál. A régió logisztikai és ipari tevékenységeket támogató vezető vállalata, az AD Ports Group (AD Ports Csoport) és a világ egyik vezető hajózási és logisztikai cége, a franciaországi székhelyű CMA CGM Group (CMA CGM Csoport) bejelentették, hogy 35 évre szóló koncessziós megállapodást kötöttek.

A megállapodás értelmében az új terminál a GCC (Gulf Cooperation Council [Öböl-menti Együttműködési Tanács]) régió első félautomata konténerkikötőjében, a Khalifa kikötőben épül fel és egy vegyesvállalat fogja kezelni. A vegyesvállalat 70%-os tulajdonosa a CMA CGM leányvállalata, a CMA Terminals, a fennmaradó 30%-os tulajdonrész birtokosa pedig az AD Ports Csoport lesz. A partnerek várhatóan megközelítőleg 570 millió EAE dirhamot (közel 45,9 milliárd forint) fektetnek be a projektbe.

A csúcstechnológiájú terminál hozzájárul a Khalifa kikötő növekedéséhez

Az építési munkálatok 2021-ben kezdődnek meg, és a tervek szerint az új terminál 2024-ben kerül átadásra. Az 1. fázisban rendelkezésre álló rakodópart 800 méter hosszúságú lesz, és becsült éves kapacitása eléri az 1,8 millió TEU szabványkonténert. Az AD Ports Csoport felel a támogató kikötői építmények és infrastruktúra fejlesztéséért, ideértve egy összesen 1200 méteres rakodópartfalat, egy 3800 méteres hullámtörőt, egy teljesen kiépített vasúti platformot, valamint egy 700000 négyzetméteres termináludvart.

A terminál új regionális központ lesz a CMA CGM számára, és lehetővé teszi, hogy a Csoport saját szolgáltatási palettájával szolgálja ki az Abu Dzabi és Dél-Ázsia, Nyugat-Ázsia, Kelet-Afrika, Európa, a Földközi-tenger vidéke, továbbá a Közel-Kelet és az indiai szubkontinens közötti áruforgalmat.

Ezzel a jelentős befektetéssel a CMA CGM Csoport számottevő előrelépést könyvelhet el vezető terminálműködtetői pozíciójának erősítését célzó globális terjeszkedési stratégiája megvalósítása terén. A Csoport jelenleg 49 kikötői terminált üzemeltet 27 országban leányvállalatai, a CMA Terminals és a Terminal Link közreműködésével.

A Khalifa kikötő a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közül háromnak is központjául szolgál.

A CMA CGM Csoport, amely Abu Dzabi vezető kereskedelmi, logisztikai és ipari tevékenységeket támogató vállalatának partnere lesz, a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közt a harmadik helyen áll. Ez a megállapodás is alátámasztja azt, hogy a Khalifa kikötő egyike lett a világ azon néhány kikötőjének, amelyek központi kikötőként szolgálnak a világ három legnagyobb hajózási társasága számára, és ugyanakkor kulcsfontosságú szerepet töltenek be a globális tengeri kereskedelemben, összekapcsolva a keleti és nyugati piacokat.

A CMA CGM az EAE gazdaságának elkötelezett partnere

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) és Abu Dzabi földrajzi szempontból középponti elhelyezkedése a nemzetközi kereskedelmi útvonalak metszéspontjában lehetővé teszi a CMA CGM Csoport számára stratégiai fejlesztési terveinek megvalósítását, perzsa-öbölbeli pozíciójának erősítését és az ügyfelei igényeinek mindenben megfelelő, legjobb szolgáltatások biztosítását.

A CMA CGM Csoport, amely már 15 éve jelen van az EAE-ben, körülbelül 450 alkalmazottat foglalkoztat 10 irodában annak érdekében, hogy a legjobb tengeri szállítási és logisztikai szolgáltatási megoldásokat nyújthassa ügyfeleinek. A Csoport 13 heti hajójárata 9 kikötővel köti össze az EAE-t.