Közel 20 milliárd forint értékű beruházással Európa egyik legmodernebb csomagolóanyag gyártó üzemét építi a Dunapack Packaging Dunavarsány határában. Az új gyár a körforgásos gazdasági folyamatok egyik legmodernebb mintaüzeme lesz, mert közel 90 százalékban újrahasznosított papírból gyártanak majd.

Illusztráció - Fotó: Christa Dodoo

Az ütemterv szerint 2022 végén indul el a termelés a most épülő gyárban, amely több mint 100 új munkahelyet teremt, de a tervben lévő fejlesztésekkel ez a szám még tovább nő majd. A 12 hektáros területen, 32 ezer négyzetméteres épülettel megvalósuló zöldmezős beruházást a későbbi kapacitásbővítés lehetősége céljából a modularitást szem előtt tartva tervezték - közölték.

Anastassios Panayotopoulos, a Dunapack Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta: a Dunapack üzemeiben kizárólag hulladékpapír felhasználásával készítik a legmagasabb ökológiai elvárásoknak is megfelelő kartondobozokat, amelyekkel nap mint nap találkozhatnak a vásárlók a legkülönbözőbb területeken, a műszaki cikkektől kezdve az élelmiszerekig. Az új üzemben az eddigieknél is korszerűbb hullámpapír csomagolóanyagokat gyártanak majd.

A Prinzhorn csoporton belül, a Dunapack-kal szoros együttműködésben dolgozik a csoport két másik magyarországi leányvállalata is. A három cég együtt kiemelkedően hatékony környezetbarát ipari-üzleti körfolyamatot valósít meg. Ebben elsőként a Hamburger Recycling Hungary vállalat begyűjti a papír- és egyéb, a termelés során hasznosítható másodlagos nyersanyagokat. Ezután a Hamburger Hungária dunaújvárosi telephelyén a begyűjtött újrahasznosítható papírból magas minőségű hullám-alappapírt állít elő. Végül az újrahasznosított papírból készült alapanyag a Dunapackhoz kerül, ahol első osztályú csomagolóeszközöket gyártanak belőle.

Közölték, hogy a Dunapack - a csoport két hazai leányvállalata mellett - kizárólag olyan papírbeszállítókkal működik együtt, akik FSC tanúsítvánnyal rendelkeznek, azaz eleget tesznek a nemzetközi nonprofit Forest Stewardship Council (magyarul Erdőgondnoksági Tanács) felelős erdőgazdálkodási előírásainak. A Dunapack gyáraiban továbbá a legmagasabb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő vizes bázisú nyomtatási technikát alkalmazza.

Az üzemben háromrétegű és ötrétegű hullámkartont fognak gyártani, melyek többek közt élelmiszerek, italok csomagolóanyagaként, zöldség- és gyümölcsrekeszekként, műszaki termékek csomagolásaként hasznosulnak.

A 16 országban 10 ezer főt alkalmazó osztrák tulajdonú Prinzhorn Csoport az újrahasznosító-, papír- és csomagolóipar európai piacvezetői közé tartozik. 2021-ben elért 2,1 milliárd eurós éves forgalmával e szegmens harmadik legmeghatározóbb vállalata Európában. A csoportnak három üzletága van, a Dunapack Packaging (hullámpapír alapú csomagolási megoldások), Hamburger Containerboard (hullám-alappapír gyártás) és a Hamburger Recycling (másodlagos nyersanyagok gyűjtése és kereskedelme).

A Dunapack Packaging vállalatcsoportban jelenleg 11 országban 24 hullámlemez papír csomagolóanyag gyártására szakosodott üzem működik, amelyek összkapacitása meghaladja 2,8 milliárd négyzetmétert a hullámlemez csomagolóanyag megoldások terén. A Dunapack 3 magyarországi - Budapesten (Csepelen), Nyíregyházán és Dunaújvárosban - üzemében több mint 600-an dolgoznak.