A Volvo Cars és az akkumulátorfejlesztő Northvolt együttműködve fejlesztik és gyártják le a következő generációs akkumulátorcsomagokat a svéd autógyártó elektromos járművei számára.

Illusztráció - Fotó: Adam Cai

Az idén induló K+F (kutatás-fejlesztés) központ néhány száz munkahelyet hoz létre Göteborgban, azonban a Volvo Cars-t azon kevés autómárkák egyikévé teszi, amely az akkumulátorcellák fejlesztését és gyártását teljes körű mérnöki szolgáltatásai részévé teszi.

A két vállalat által 2021 elején bejelentett együttműködést követően a Volvo Cars és a Northvolt most kötelező erejű megállapodást írt alá a tisztán elektromos Volvo autók következő generációjának akkumulátorainak fejlesztésére és fenntartható gyártására irányuló vegyes vállalat létrehozására.

Az új göteborgi K+F központ létrehozását egy új gyártóüzem építése követi Európában. Következő generációs, legkorszerűbb akkumulátorcellákat fognak gyártani, amelyeket kifejezetten a következő generációs tisztán elektromos Volvo és Polestar autókhoz fejlesztettek ki. Az üzem pontos helyét várhatóan 2022 elején erősítik meg.

A nagyüzemi gyártás 2026-ban indulhat, 3000 munkahelyet teremtve a térségben, és évente mintegy 500.000 elektromos autó számára elegendő akkumulátort biztosítva. A lépés azt is jelenti, hogy a Volvo lesz a Tesla üzleti modelljét alkalmazó legújabb gyártó, amely teljes akkumulátorkutatási és -gyártási tevékenységét házon belülre helyezi át.

„A Northvolttal kötött partnerségünk biztosítja a kiváló minőségű, fenntartható gyártású akkumulátorok szállítását a tisztán elektromos Volvók következő generációjához” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója. „Ez megerősíti alapvető kompetenciáinkat és pozíciónkat a teljesen elektromos autókat gyártó vállalattá történő átalakulásban.”

A Volvo azt is kijelentette, hogy ez az új partnerség hozzá fog járulni ahhoz, hogy 2030-ra kizárólag elektromos hajtású gyártóvá váljon. A cég tervei között szerepel az is, hogy az évtized közepére eladásainak 50%-a elektromos autókból származik majd.

A Northvolttal kötött partnerség kulcsfontosságú a Volvo Cars azon törekvésében, hogy vezető szerepet töltsön be a prémium elektromos autók szegmensében, és 2030-ra kizárólag elektromos járműveket értékesítsen. Ez egyben fontos lépést jelent a Volvo Cars saját fejlesztési képességeinek megerősítésében is.