A Panasonic pilseni (Csehország) gyára 3 évvel ezelőtt kezdte meg levegő-víz hőszivattyúinak gyártását. A Panasonic csehországi gyárában a termelés egyre nagyobb erőfeszítéssel folyik, részben a levegő-víz hőszivattyú megoldásai, az Aquarea iránt évről évre növekvő igény következtében.

Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o. - Fotó: Panasonic

A 21 európai ország adatait tartalmazó európai hőszivattyú-piaci és -statisztikai jelentés szerint 2020-ban az európai hőszivattyú-eladások +7,4%-kal nőttek, és 1,62 millió eladott egységgel új értékesítési rekordot értek el a világjárvány ellenére. Amióta 2018-ban a pilseni gyártelepen megkezdődött a Panasonic hőszivattyúinak gyártása, a kapacitást folyamatosan növelik, hogy megfeleljenek a jelenlegi igényeknek és a növekedés jövőbeli felgyorsulásának Európában.

A hőszivattyúk évente 9,16 millió tonna CO2-kibocsátás-csökkentéshez járulnak hozzá az EU-ban, és az IEA szerint a hőszivattyúkkal évente 1,8 milliárd tonna CO2-t lehetne megtakarítani az építőipari és ipari szektorban. Enrique Vilamitjana, a Panasonic HVAC Europe ügyvezető igazgatója szerint:

„A hőszivattyús technológia iránt az elmúlt néhány évben már volt kereslet Európában, azonban most látjuk ezt igazán felgyorsulni. Ez egy olyan régió, amely nagyon tudatos a klímaváltozással kapcsolatban, és erős a vágy a megújulásra és a környezetbarát otthonok építésére. Fűtő-hűtő termékeink így továbbra is képessé teszik a fogyasztókat és a szolgáltatókat arra, hogy csökkentsék szénlábnyomukat. A németországi székhelyű HVAC K+F részlegünkkel együttműködve képesek vagyunk olyan hőszivattyúkat tervezni és gyártani, amelyek megfelelnek európai ügyfeleink növekvő igényeinek.”