Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai 39,4, az exportértékesítésé 19,0 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak átlagosan 25,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Illusztráció - Fotó: Pexels

Az előző hónaphoz mérten a belföldi értékesítés 4,6, az export 5,0 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek.

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta.

A feldolgozóipar belföldi értékesítés árai 27,3, százalékos energiaiparé 70,9 százalékos emelkedést regisztráltak tavaly márciushoz viszonyítva. Februárban megtorpant a belföldi termelői árak éves növekedése, de a márciusi 39,4 százalék 3,8 százalékponttal magasabb az előző havinál: a feldolgozóiparban 2,9 százalékponttal, az energiaiparban 6,4 százalékponttal magasabb az áremelkedés éves üteme az előző havinál.

Az élelmiszeripar termelői árai egy hónap alatt 4,0 százalékkal emelkedtek és 21,2 százalékkal lettek magasabbak a tavaly márciusiaknál. A járműgyártásban 9,4, a számítástechnikai gyártóknál, 9,1 százalékos volt a termelői árak belföldi emelkedése. A vegyiparban 48,4, a kőolajfeldolgozásban 79,7 százalékos volt az éves drágulás, ami 19,3 százalékponttal magasabb a februárinál.

Az ipari exportban a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,9, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése következtében - 234,0 százalékos volt az áremelkedés. A járműipar forintban számolt exportárai 5,9, a számítógépiparé 5,1 százalékkal emelkedett, az élelmiszeripar exportárai 20,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál.

Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 36,9, az exportértékesítéséi 16,7, így az ipari termelői árak összességében 23,6 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.