Márciusban tovább nőtt a német elektronikai és digitális ágazat exportja az orosz-ukrán háború hatásai ellenére is a ZVEI, az ágazat szakmai képviseleti szervezetének hétfői jelentése alapján. Az első negyedévben azonban húsz éve első alkalommal lett deficites az ágazat külkereskedelmi mérlege.

Illusztráció - Fotó: Alexandre Debiève

A német elektromos és digitális ipar exportja az idén márciusban tovább nőtt, a 20,7 milliárd eurós exportbevétel 5,1 százalékkal haladta meg az előző évi megfelelő értéket. Március volt az első olyan hónap, amely teljes egészében az orosz-ukrán háború hatása alá került.

Az idei első negyedév egészében az összesített ipari export 57,3 milliárd eurót tett ki, ami szintén 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az elektrotechnikai és elektronikai termékek németországi behozatala ismét dinamikusabban fejlődött, mint a kivitel. Márciusban az előző évhez képest 10,5 százalékkal 20,4 milliárd euróra nőtt az import. A 2022 januárjától márciusáig halmozottan 59,7 milliárd eurót tett ki a villamos- és elektronikai cikkek behozatala, ami 12,7 százalékos növekedést jelent.

"A német elektrotechnikai és digitális ágazat külkereskedelmi mérlege 2022 első negyedévében több mint húsz éve az első alkalommal mutatott hiányt" - mondta Dr. Andreas Gontermann, a ZVEI (Verband der Elektro- und Digitalindustrie, e.V.) vezető közgazdásza.

Az ágazat Egyesült Államokba irányuló exportja márciusban ismét erőteljesen, 15,3 százalékkal, 2,0 milliárd euróra emelkedett az előző évhez képest. A Kínába - az ágazat legnagyobb exportpiacára - irányuló export szintén jelentősen, 13,2 százalékkal 2,5 milliárd euróra nőtt. Az EU egészébe irányuló villamosipari szállítások az előző évhez képest 4,4 százalékkal 11,2 milliárd euróra nőttek márciusban.

"A várakozásoknak megfelelően márciusban visszaesett az Oroszországgal és Ukrajnával folytatott elektrotechnikai külkereskedelmi forgalom" - mondta Gontermann. Hozzátette: "az Oroszországba irányuló export négyötödével, 67 millió euróval maradt el az egy évvel korábbitól, az Ukrajnába irányuló szállítások pedig több mint felével, 23 millió euróval csökkentek". Az ágazat Oroszországból és Ukrajnából származó importja márciusban 20,8 százalékkal 18 millió euróra, illetve 31,8 százalékkal 41 millió euróra csökkent.

Az idei első negyedév egészében az Oroszországba irányuló elektrotechnikai kivitel mindössze 647 millió eurót tett ki, és ezzel 20,1 százalékkal maradtak el az előző évitől. Az Ukrajnába irányuló export 16,9 százalékkal 111 millió euróra csökkent. Ezzel szemben az Oroszországból és Ukrajnából származó behozatal január és március között még mindig pozitívan alakult. Az előbbi 9,1 százalékkal 59 millió euróra, az utóbbi 1,2 százalékkal 168 millió euróra nőtt.