A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. első ütemben 43 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad - közölték a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón hétfőn a helyszínen.

Matthew Shen ügyvezető igazgató a Halms Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án.
MTI/Bruzák Noémi

Papp László,  Debrecen polgármestere azt mondta, a város gazdasága napról napra erősödik, ami azt üzeni, "munkahely, megélhetés, vagyis a jövő biztosítva van Debrecenben". Felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt alakították ki a több mint 700 hektáros déli ipari övezetet, amely hamarosan betelik. Európa egyik új gazdasági centruma jön létre Debrecenben, amelynek fókuszában az elektromobilitással és az energiatárolással kapcsolatos befektetések állnak - fűzte hozzá.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tulajdonos Huashou cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket, korszerű technológiával előállított fröccsöntött motor és váltóházakat gyártanak.

Hozzátette: bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd. A déli ipari parkban több mint 30 ezer négyzetméteren ipar 4.0-ás technológiával kezdi meg működését 2022 végén az új üzem - jelezte.

A gyárat a kínai érdekeltségű cég a Xanga cégcsoporttól bérli, amely üzletpolitikája húsz éve ugyanaz: kulcsrakész gyártó-, szolgáltató infrastruktúrát fejleszt - ismertette Herdon István vezérigazgató.