Az EU új kiberbiztonsági törvényeinek meg kell felelnie minden okoseszköznek (TV, hűtők, okostelefonok, stb).

Illusztráció: Jonas Leupe

A Reuters a napokban tett közzé egy jelentést, amelyben egy EB-dokumentum szerint az EU egy új törvénytervezet bemutatására készül. A törvénytervezetnek minden internetes csatlakozásra alkalmas okoseszköznek meg kell felelnie, ha ez nem teljesül megbüntethetik a gyártót, vagy a termékeket akár ki is tilthatják.

Az utóbbi években egyre több kibertámadás történt hatalmas váltságdíjakat követelve, ezzel párhuzamosan pedig a kiberbiztonsági bárányokkal kapcsolatos aggodalmak is nőttek.

Évi 290 milliárd euróval csökkenhetnek a kiberbiztonsági incidensek céges költségei, azonban a kockázat felmérése, valamint a problémák kijavítása gyártók felelőssége marad. A probléma észlelését követően 24 órán belül kell értesíteni a vonatkozó EU-hatóságot, és intézkedni a megoldás érdekében.

Abban az esetben, ha a kereskedők, importőrök nem tudják hitelesíteni, hogy termékeik megfelelnek a törvényeknek, legrosszabb esetben a céges árbevételük 2,5 százalékának büntetésbeli korávására (maximum 15 millió euró) vagy a termék kitiltására számíthatnak.