Az amerikai és európai vállalatok a tevékenységeiket inkább visszatelepítenék az anyaországba, vagy valamelyik közeli régióba az ABB globális felmérése szerint, azonban az oktatásban mutatkozó hiányosságok problémát jelenthetnek a kivitelezésben. Az európai és amerikai vállalatok 70 százaléka tervez a következő három évben robotikai és automatizálási beruházásokat, ezért jelenthet problémát, hogy jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény használ robotokat a tanítási programjában.

Kép: ABB

Az európai vállalatok 74 százaléka és az amerikaiak 70 százaléka tervezi, hogy haza (re-shoring), vagy egy közeli régióba (near-shoring) telepíti vissza tevékenységeit, a munkaerőhiányra, fenntarthatóbb globális piaci jelenlét szükségességére, valamint a globális bizonytalanságra reagálva – derül ki az automatizálással és robotikával foglalkozó ABB 2022-es felméréséből.

Az automatizálást tekinti a váltás elősegítőjének a megkérdezett vállalkozások többsége. Ebből kifolyólag európai vállalkozások 75 százaléka, valamint az amerikaiak 62 százaléka tervez beruházást robotika és automatizálás téren a következő három évben.

Az automatizálás iránti érdeklődés ellenére, jelentős hiányosságok vannak azon készségek oktatása és képzése terén, amelyek szükségesek a jövő egyre inkább összekapcsolt és automatizált munkahelyein történő munkavégzéshez – mutatott rá ABB 2022-es globális oktatási felmérése.

80 százaléka véli úgy a megkérdezett oktatási szakembereknek, hogy a foglalkoztatás jövőjét a robotika és az automatizálás fogja alakítani.

Az ABB új képzési központokat hozott létre a készséghiány áthidalása érdekében. Köztük az Ausztriában 100 millió eurós beruházással létesített globális innovációs és képzési kampuszt. Ez az új helyszín, továbbá az Egyesült Királyságban, Berlinben és Brazíliában működő regionális képzési központok az ABB a képzési létesítményeinek számát több mint negyvenre bővítik. Több mint 30 ezer iskolai, főiskolai és egyetemi diákot, valamint szakmunkástanulót és munkavállalót oktatnak ezekben a létesítményekben.