A felhőköltségek ellenőrzése, az adatvédelem és az adatbiztonság, valamint a szakértelem megteremtése a házon belüli és a beszállítói csapatokban az a három fő kihívás, amely meghatározza a felhőberuházások sikerét a következő hónapokban és években – derül ki a Foundry 2022-es Cloud Computing Survey felméréséből.

Illusztráció: Wikimedia Commons

A felhőbe való átállás jelentős előnyökkel járhat, köztük költségelőnyökkel jár a vállalkozások számára, figyelembe véve a hagyományos adatközpontok tulajdonlásának, üzemeltetésének és fenntartásának költségeit, valamint a redundáns szerverek, az üvegszálas internet és a másodlagos épületek körüli közös pazarlást. Ez a biztonsági mentés (BaaS), felhőalapú alkalmazás-hoszting (IaaS) és a katasztrófa-helyreállítás (DRaaS) alternatíváinak összehasonlításakor különösen igaz.

A felhőtechnológia bevezetésének egyik fő kihívásaként a „költségek ellenőrzését” nevezte meg a Foundry felmérésében részt vevő informatikai döntéshozók 36 százaléka. Ez azért van, mert az ár nem feltétlen egyenlő a költséggel a felhőszolgáltatások esetében, különösen, ha olyan hiper-felhőket veszünk figyelembe, mint a Google, az Amazon és az Azure.

A felhőbefektetések esetében nincs „egyértelmű” megoldás, és az IT-büdzsékre komoly csapást jelenthet a rejtett költségek sokasága. A költség és a teljesítmény legjobb kombinációját kell teljes mértékben megérteniük az informatikai szakembereknek, hogy megfeleljenek az adott üzleti és alkalmazási igényeknek. A valódi “felhasználásonkénti fizetéses” fogyasztás gazdasági előnyt és stabil költségmodellt teremthet, igény szerinti méretezéssel és kiszámítható árazással.

Adatvédelem és biztonság

A helyben elkövetett támadásoktól eltérő módon történhetnek a felhőben adatsértések. A támadók kihasználhatják a rossz konfigurációkat, a nem megfelelő hozzáférés-kezelést, az ellopott hitelesítő adatokat, tovább a nem biztonságos API-kat is, a hagyományos, rosszindulatú szoftvereken alapuló támadások mellett.

Sok vállalat lehet még nem veszi figyelembe, hogy nem teljesen megfelelőek a felhőben tárolt eszközök védelmére régebbi, meglévő biztonsági stratégiáik, eszközeik, például a tűzfalak. Mind a belső technikai csapatok, mind a felhőszolgáltatók a szervezet adatainak védelmében a felhő „megosztott felelősség” modelljében egyaránt szerepet játszanak.

A hálózatokon, valamint az alkalmazásokon, munkaterheléseken és egyéb felhőkörnyezeteken belül a robusztus felhő adatbiztonsági stratégiának az összes adatra ki kell terjednie. Fontos, hogy ez az összes adattípusra vonatkozzon, beleértve a használatban lévő adatokat az összes alkalmazáson és végponton keresztül, a hálózaton át mozgásban lévő adatokat és a bármilyen helyen tárolt, nyugalmi állapotban lévő adatokat.

A házon belüli szakértelem hiánya

A távmunkavállalók jelentősen megnövelték az informatikai szakemberek munkaterhelését. Ugyanakkor a kiberbiztonsági szakemberek 65 százaléka állítja, hogy “a stressz miatt már fontolgatta, hogy otthagyja a munkáját” – derül ki a Forrester felméréséből. Sajnos ezek a tényezők együttesen hatalmas hiányt okoztak kiberbiztonsági szakértelemben.

A szervezetek a felhőszolgáltatókhoz fordulnak, hogy betöltsék a hiány, amit a nagy kereslet és az alacsony munkaerő-kínálat okozott. A menedzselt biztonsági szolgáltatások iránti kereslet ugyanis egyre nő, és az előrejelzések szerint a globális piac 2025-re eléri a 46,4 milliárd dollárt.

A nagy tapasztalatú, tanúsított mérnökökhöz való folyamatos hozzáférés, a testreszabható megoldások és a vállalati szintű biztonsági szolgáltatások növekedést és költséghatékonyságot nyújthatnak a cégek számára. Mivel a vállalatok igyekeznek csökkenteni a belső IT-csapatok terheit, és igyekeznek a stratégiai üzleti kezdeményezésekre összpontosítani, a külső szakértői támogatási infrastruktúrához való hozzáférés megoldhatja a házon belüli megoldások kialakításának költségeit és kockázatait.