Kiberbűnözők és az államilag szponzorált csoportok is rászálltak Ausztráliára az Ausztrál kormány és az ACSC kiberbiztonsági központja jelentése szerint.

Illusztráció: ndla

Az Ausztrál kormány és az ACSC kiberbiztonsági központ múlt hétvégi jelentése szerint, a kiberbűnözők és az államilag szponzorált csoportok is rászálltak az országra az utóbbi években.

76 ezer ilyen bejelentést kaptak, ami éves szinten 13 százalékkal számít többnek az előző évekhez képest. A bejelentések fele konkrét magánembereket ért csalás vagy lopás volt, azonban az alapvető szolgáltatások felé irányuló támadásokból rengeteget hárítottak el, köztük a CS Energy elleni támadást, ami az ország áramtermelésének tizedét biztosítja. 95 kiberincidenst jelentettek a kritikus infrastruktúrával kapcsolatban.

A cégeknek együtt kell cselekedniük és jobban kell teljesíteniük a helyi miniszterelnök szerint. A kormány már intézkedik, de szükség van a privát szektor együttműködésére is a saját ügyfeleik érdekében.

Több hatalmas támadásra a szoftverfrissítések hiánya miatt volt lehetőség a jelentések szerint, továbbá a szakemberhiány és az emberek túlterheltsége is gondot okoz az ágazatban.