Magyarországon találkozik a keleti és a nyugati autóipar, hazánk az ágazat elektromos forradalmának Európa-bajnoka - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hevesen a dél-koreai Chokwang Paint üzemátadó ünnepségén.

A dél-koreai Chokwang Paint üzeme
MTI/Komka Péter

A vállalat elektromos járművek akkumulátorához szükséges hőelvezető ragasztót fog előállítani Magyarországon, s a mintegy 3,8 milliárd forint értékű beruházást az állam 380 millió forinttal támogatta.

Hangsúlyozta: itt találkozik a keleti és a nyugati autóipar, Magyarország fontos részét képezi a német vállalatok elektromobilitási stratégiájának, valamint a világ hat legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül három is kapacitásokat hozott itt létre.

A miniszter az átadást követően a magyar-dél-koreai gazdasági kapcsolatokat méltatta, és arról számolt be, hogy a kétoldalú kereskedelem tavaly meghaladta az ötmilliárd dollárt és ezzel rekordot döntött, az idei év első nyolc hónapjában pedig további 20 százalékos növekedést regisztráltak.

Mint mondta, mára a dél-koreai vállalatok alkotják hazánkban a harmadik legnagyobb beruházói közösséget a német és az amerikai cégek után, amit jól példáz, hogy 2019-ben és 2021-ben is a kelet-ázsiai országból érkezett ide a legtöbb beruházás.