A járvány során levont tanulságok ahhoz vezettek, hogy a stadionok jelentős változtatásokat hajtanak végre a nézők egészségének és biztonságának biztosítása érdekében. Az Axis blog áttekintett néhány olyan gyakorlatot, amelyet a témában a sportstadionok elkezdenek bevezetni vagy fontolóra venni.

A parkolókban
A játéknap a közönség számára a parkolókban indul. A hálózati megfigyelő kamerák átfogó képet nyújtanak a parkolóról a biztonsági szolgálatnak. A videó- és hangelemzés, valamint a hangszórók kürtjeinek köszönhetően a biztonsági szolgálat figyelmeztetést kaphat, ha egy csoport olyan antiszociális viselkedést tanúsít, amely valószínűleg kényelmetlenül érinti a békésebb közönséget, vagy akár veszélyezteti is. Így időben nyílhat mód a szükséges beavatkozásokra.

A kapuknál
Már a világjárvány előtt is sok stadion tért át az e-jegyek használatára, így megkímélték magukat a jegyek nyomtatásának és postázásának költségeitől. Noha az ajándékjegy-csonkok elvesztése egyeseknek csalódást okoz, a rajongók okostelefonjának szkennelése sokkal higiénikusabb, mint a jegyek kezelése a kapukban.

Az sem ritka, hogy a kapunyitáskor tapasztalható hagyományos tombolás, tülekedést megelőzendő a stadionok okostelefonos alkalmazáson keresztül értesíthetik a szurkolókat, ha sorra kell állniuk egy adott kapunál. Ezzel a megoldással a stadionok valós időben kezelhetik a bejáratoknál lévő szűk keresztmetszeteket, és automatikusan jelezhetik a személyzetnek ha néhány szurkolót egy kevésbé zsúfolt kapuhoz kell irányítaniuk.

A stadionban
A szurkolók és az alkalmazottak – szolgáltatók védelme érdekében a stadionok érintésmentes, készpénzmentes működésre állnak át. A mindig zsúfolt büfé pontokon a tömeges személyes jelenlét elkerülése érdekében, a szurkolók okostelefonjukon keresztül adják le és fizetik ki rendeléseiket és kapnak értesítés , ha azok elkészültek és átvehetők. Ezt követően a nézők nem a büfék előtt, hanem saját helyeiken fogyasztják el ételeiket, italaikat.

A világjárvány utáni érintésmentes élmény megteremtésének eredményeként a korszerűbb stadionok illemhelyein, mosdóiban érintésmentes ajtóvezérlők, csaptelepek és törölköző-adagolók találhatók. Egyes helyeken videóelemzést és hálózati hangszórókat is használnak annak nyomon követésére és esetleges korlátozására, hogy hány ember tartózkodhat egyszerre ezekben a helységekben.

A VIP-társalgókban és bárokban kihasználtsági elemzéseket is használ a biztonsági személyzet a helyi irányelvek által megszabott létszámkorlátok kezelésére.

A stadionok persze intelligens hálózati videotechnológiát is használnak, hogy javítsák a helyzetfelismerést a teljes működésük során. Például:

  • Biztonsági figyelmeztetés a nézőtéri rendzavarás, a deviáns csoportok – szurkolók azonosítása céljával. Továbbá olyan esetekben amikor illetéktelen személy próbál meg belépni egy korlátozott területre, például a játékosok öltözőjébe, sajtóhelyekre, VIP lakosztályokba, stb.
  • A konyhák felügyelete annak biztosítása érdekében, hogy a személyzet betartsa a megfelelő egészségügyi és biztonsági előírásokat az élelmiszerek kezelése és elkészítése során
  • Az árukioszkok és kiskereskedelmi üzletek tevékenységének felügyelete, a lopások észlelését segítve.
  • A beszállító rakodók munkájának mozgásának, figyelése, az esetleges készlet – áruhiányok feltárását segítve.

Forrás: epiteszforum

Esemény zárás létesítmény elhagyása
A stadionok olyan stratégiákat keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy fenntartsák az egészségügyi és biztonsági előírásokat anélkül, hogy túlságosan korlátoznák a szurkolókat. A már említett videoelemzések és audiokommunikációs megoldások persze ilyenkor is segíthetnek a nagy tömegek mozgásának kezelésében az egészség és a biztonság megőrzése érdekében. Az intelligens hálózati technológia segítségével a stadionok hatékonyan segítik a biztonságban eltölthető zavartalan szurkolói élményeket.