2010-ben a Cambridge Egyetem becslése szerint a zárt ajtók akár 50%-kal is csökkenthetik az energiafelhasználást egy átlagos üzletben. Egy mérnöki folyóirat mérte a levegő beszivárgását egy nyíláson keresztül, amely több mint 21-szerese a zárt ajtóénak.

Az épületen belül a zárt ajtó segít fenntartani a fontos hőmérséklet-különbségeket – például a műtő és a várótermek, vagy a szerverterem és az irodaterek között. Az ajtók bezárása csökkenti a különálló területek fűtésére és/vagy hűtésére fordított energiafelhasználást. Az épületek földszintjén a nemkívánatos befelé irányuló légáramlást a belül felszálló meleg levegő okozza. A zárt ajtók segítenek szigetelni az épület belüli tereket a külső elemektől.

„Sajnos nem reális stratégia arra támaszkodni, hogy az épületek felhasználói minden alkalommal teljes mértékig zárják az ajtókat” – mondja Andreas Gmelin, az ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA ajtózárak termékmenedzsment- és üzletfejlesztési igazgatója. „A zárt ajtók segítenek csökkenteni az energiapazarlást. Emellett javítják a belső levegő minőségét és az épületek biztonságát, valamint csökkentik a zajszennyezést. Egy megfizethető, megbízható, robusztus ajtócsukó biztosítja, hogy ez a fontos munka mindig elkészüljön.”

Az ASSA ABLOY Cam-Motion technológiájával ellátott ajtócsukók bezáródnak, ha valaki áthalad rajtuk, és telepítőként a reteszelés és a zárási sebességet is beállíthatjuk. A Cam-Motion Door Closer független szelepeket úgy tervezték, hogy alacsonyan tartsák a nyitóerőt a hozzáférhetőség érdekében „könnyű nyitással”, valamint „elég nagy” záróerővel a megbízható záráshoz, segítve az épület akadálymentességét. A szelepek fémfejjel rendelkeznek, és a jelentések szerint hőállóak: az ajtófordulatszám beállítása után mindaddig beállítva maradnak, amíg szándékosan módosítják – „szélsőséges hőmérsékleten is”.

Az ajtózárak opcionálisan késleltetett zárást is kínálnak, amely „további időt enged” a felhasználó számára, hogy áthaladjon az ajtón, egy visszaellenőrző funkcióval, amelynek célja, hogy lelassítsa az ajtó végső nyitási szakaszát, hogy kímélje az ajtókeretet is.

„Az ajtózárás többről szól, mint pusztán kényelemről és biztonságvédelemről ” – teszi hozzá Andreas Gmelin. „A megfelelő ajtóberendezés javítja az energiahatékonyságot, és csökkentheti a fűtésre és hűtésre fordított kiadásait.”