A felszámolás alatt álló üzemben január közepéig fog tartani a munka.

Illusztráció: PickPik

A Tungsram hajdúböszörményi üzemében a munkavállalók 90 százaléka elfogadta, hogy közös megegyezéssel el tudjanak menni – értesített a helyzetről Elek Zoltán, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnökétől.

A Tungsram felszámolása novemberben kezdődött, miután az állami Eximbank elutasította a cég másodig csődegyezségi ajánlatát is. Ezt követően jelentették be az országszerte 750 dolgozót érintő csoportos léptszámleépítést. A cég Újpesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen folytatott termelést.

Ezt hetet egy három hetes leállás fogja követni, majd január 13-ig nagyjából 90 dolgozónak lesz még munka. Kapni fognak végkielégítést, annak kifizetése folyamatos. Az üzemben legrégebb óta dolgozók felmondási ideje februárban jár le. Akár hat havi végkielégítés is sokakat megillet – ismertette a TDFSZ elnöke.

„A huzalgyártásban máig folyamatos a gyártás, és érkeznek megrendelések. Ha valaki ebben a tevékenységben üzletileg fantáziát látna, hosszútávon is alapozhatna a dolgozókra” – mondta Elek Zoltán. Ezért is várják, hogy kijelöljenek egy felszámolóbiztost, konkrétrumot azonban nem tudnak.