Komplex hulladékgazdálkodási központtá bővíti a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központot a Budapesti Közművek Nonprofit (BKM) Zrt., a fejlesztés a szomszédos, mintegy háromhektáros terület megvásárlásával vette kezdetét.

Illusztráció: XFOREST

A BKM közleményében azt írta: a leendő komplex hulladékgazdálkodási központ a hulladék-előkezelést, -hasznosítást és -ártalmatlanítást egyaránt képes lesz megvalósítani, így a közszolgáltató másik komplex létesítményével, a Fővárosi Hulladékhasznosító Művel együtt megalapozza a fenntartható, körforgásos budapesti és agglomerációs hulladékgazdálkodást.

A fejlesztés azután vált elérhetővé, hogy a BKM keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió megvásárolta a pusztazámori telep melletti két telket, amelyek együtt több mint három hektárt tesznek ki - közölték.

Az átalakítás következtében a pusztazámori telephely alkalmas lesz a vegyesen gyűjtött hulladékok ártalmatlanítását megelőző kezelésre és válogatásra, így energetikailag hasznosítható anyag előállítására. Ezzel egyúttal csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége is. "A fejlesztés során megújul a csurgalékvíz-tisztítási technológia is, továbbá a komposztáló üzem bővítésére is sor kerül a zöldhulladék további hasznosítása érdekében" - írták.

Emellett a depóniagáz-gyűjtő és -hasznosító rendszer bővítése révén jelentős mennyiségű villamos energia állítható elő, ami nemcsak a klímacélok teljesítéséhez járul hozzá, de jelentős import földgáz-megtakarítást is eredményez - olvasható a közleményben.

Hozzátették: a Nyugat-Európában széles körben gyakorlattá váló példát követve a fejlesztésekkel egyfajta komplex energiapark létrehozását tűzték célul.

A közleményben emlékeztettek: az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió kiemelt feladata Budapest és tíz agglomerációs település (Budaörs, Dunabogdány, Leányfalu, Pusztazámor, Tahitótfalu, Göd, Dunakeszi, Pilisszentlászló, Szentendre, Pomáz) hulladékgazdálkodási közszolgáltatásának ellátása, a hulladékok begyűjtése, elszállítása, majd azok hasznosítása, valamint ártalmatlanítása.

Magyarország hulladékgazdálkodási közszolgáltatói közül jelenleg a BKM rendelkezik a legnagyobb hasznosítási kapacitással. Az évente mintegy 600 ezer tonna vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladék 60 százaléka a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben energetikailag, távhő és villamos energia formájában hasznosul.

A hulladékkezelési rendszer másik alappillérét a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ képezi, amely fogadja a fennmaradó hulladékmennyiséget, kezeli az energetikai hasznosítás során keletkező salakot, továbbá itt valósul meg a Budapesten begyűjtött csaknem 30 ezer tonna kerti zöldhulladék komposztálása is - tájékoztattak.